Horticultorul.ro

dec. 09 2023

Bujor (Paeonia ‘Halcyon’): ingrijire

Familia: PAEONIACEAE, RANUNCULACEAE

Demumire populara:  Bujor

Denumire stiintifica: Paeonia ‘Halcyon’

Proprietati ornamentale – Paeonia ‘Halcyon’ este o planta erbacee perena, cu cresteri erecte, ramificata, ce poate ajunge la inlatimi de 50-60 cm si o intindere de 40-50 cm.

Paeonia ‘Halcyon’ este adesea cultivata pentru decorarea gradinilor sau parcurilor, folosita si ca floare taiata, in aranjamente florale (culese in stadiul de boboc).

Paeonia ‘Halcyon’ este o planta decorativa prin flori si  frunze.

Frunzele sunt lung petiolate, intregi, fara lobi cu lungimea de 20-25 cm,  culoare verde inchis, care rezista pana toamna tarziu.

Inflorirea plantelor de Paeonia ‘Halcyon’ are loc de la mijlocul primaverii pana la inceputul verii.

Florile cresc solitate, in partea superioara tijelor florale, foarte interesante, cu petale exterioare mari, usor rasucite, de culoare alb-roz foare deschis, in centru sunt staminele de culoare galbena.

Bujorii sunt incadrati in categoria florilor de primavara, acestea fiind folosite in aranjamente florale (culese in stadiul de boboc) cu precadere in lunile aprilie-mai.

Bujorul este o floare decorativa prin flori, dar si dupa trecerea florilor, frunzele raman atragatoare.

Substratul (pamantul) pentru Paeonia ‘Halcyon’ trebuie sa fie bine drenat, cu capacitatea de a retine apa, luto-nisipos, cu fertilitate moderata,  pH-ul optim este de 6, dar acesta tolereaza si un pH in intervalul slab-acid la slab-alcalin.

Udarea se realizeaza folosind cantitati mari de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Bujorii necesita cantitati mari de apa, pentru a putea stimula formarea mugurilor floriferi pentru anul urmator.

Temperatura este un factor important in cresterea si inflorirea Bujorului. Paeonia ‘Halcyon’ necesita o temperatura moderata si la sfarsitul verii, deoarece in aceasta perioada, in conditii optime, (temperatura moderata si apa suficienta) se formeaza mugurii florali pentru anul urmator.

In perioada rece din an, Paeonia ‘Halcyon’ necesita, cel putin o luna cu temperaturi de 4-5˚C. Aceasta necesita vernalizare (trecerea plantei printr-o perioada de temperaturi mai scazute), foarte necesara pentru reactivarea (trezirea) mugurilor floriferi.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Paeonia ‘Halcyon’. Acestea prefera spatiile insorite (luminoase), cu expozitie sudica, unde razele soarelui ajung cu usurinta la plante, dar poate tolera si spatii putin umbrite, fara a-i fi afectata inflorirea.

Inmultirea la Paeonia ‘Halcyon’ se face toamna (septembrie) prin divizarea tufei. La inmultire se recomanda folosirea  plantelor mature, care au varsta de cel putin 5-6 ani.

In momentul divizarii tufei trebuie tinut cont de faptul ca viitoarea planta trebuie sa aiba cel putin 3-4 radacini viguroase (groase) si muguri bine dezvoltati in zona coletului. Dupa divizarea tufei, (fara a rani radacinile), se curata de o parte din pamant, se taie frunzele la 10-15 cm deasupra coletului si apoi se planteaza in locurile dorite.

Plantarea bulbilor de bujor trebuie realizata in gropi suficient de adanci, astfel incat sa se poata acoperi cu 3-4 cm de pamant. Plantarea bulbilor la o adancime prea mare intarzie procesul de inflorire de anul urmator. Dupa plantare, floarea se uda cu o cantitate mare de apa apoi se musuroieste pentru a impiedica formarea crustei si pentru a proteja mugurii. Noile plantele pot inflori dupa 1-2 ani.

Bujorii sunt plante de lunga durata, acestia pot trai pana la 50 ani, fara a fi divizati.

Fertilizarea se recomanda de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori.

Daunatori: Tripsi, Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), Melci, Limacsi, etc.

Boli: Putregaiul cenusiu al bujorului (Botrytis paeoniae Oudem); Patarea bruna a frunzelor (Cladosporium paeoniae), Rugina bujorului (Cronarthium flaccidum), Rizoctonia – putrezirea bazei plantei  (Rhizoctonia solani), etc.

Fig. 1 Bujor (Paeonia ‘Halcyon’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bujor (Paeonia ‘Halcyon’): ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii