Horticultorul.ro

mart. 14 2022

Calathea bachemiana: ingrijire

Familia: MARANTACEAE

Demumire populara: Calathea, Planta care se roaga

Denumire stiintifica: Calathea bachemiana, sin. Goeppertia bachemiana

Origine: Calathea bachemiana este o planta originara din Brazilia.

Proprietati ornamentale: Calathea bachemiana este o planta perena rizomatoasa, cu aspect de  tufa compacta.

La noi in tata este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin frunze, frunzele ei avand o coloratura foarte interesanta.

Frunzele sunt simple, ovate, cu lungimea de 20-25 cm si latimea de 4-5 cm, lung petiolate, varful ascutit, colorate pe partea superioara in verde deschis, cu pete si dungi de culoare verde inchis.

Inflorirea la Calathea bachemiana se produce vara (iunie-august), dar se intampla foarte rar la plantele crescute in apartament.

Plantele de Calathea bachemiana pot tolera temperaturi scazute, de pana la -5°C.

Udarea la Calathea bachemiana se realizeaza folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie  mentinut reavan. In sezonul rece, cantitatea de apa trebuie redusa si substratul trebuie lasat sa se usuce intre doua udari. Excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza ingalbenirea frunzelor sau chiar si moartea plantelor.

Umiditatea este foarte importanta pentru plantele de Calathea bachemiana. Pentru a asigura o umiditate moderata, se pot amplasa ghivecele pe tavite cu un strat de pietris umed.

Plantele de Calathea bachemiana, prefera lumina indirecta, acestea trebuie amplasate in spatii unde razele soarelui nu ajung la plante.

Substratul (pamantul)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: turba, pamant de frunze, perlit si nisip, cu un pH de 6,5.

Transplantarea se poate realiza la interval de 1-2 ani, atunci cand radacinile au ocupat cea mai mare parte a vasului, inlocuind vasul de cultura cu unul mai mare. Anual se recomanda inlocuirea partiala  a substratului de la suprafata.

Inmultirea  plantelor de Calathea bachemiana se face primavara, prin divizarea tufei, cu atentie sporita asupra radacinilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza o data pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane.

Daunatori: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)  – paianjenul rosu apare in conditii de uscaciune in aer; etc.

Afide

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Calathea bachemiana

Fig. 2 Calathea bachemiana

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Calathea bachemiana: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii