Horticultorul.ro

nov. 15 2013

Calathea crocata – ingrijire, inmultire

Calathea crocataFamilia: MARANTACEAE

Demumire populara: Calathea, Calathea de sofran, Planta ‚Flacara eterna’, Planta care se roaga

Denumire stiintifica: Calathea crocata

Origine:Calathea este o planta originara din zona tropicala a Americii.

Proprietati ornamentale: Calathea este o planta perena cu aspect de  tufa de aproximativ 50-60 cm inaltime, cultivata ca floare de apartament la ghiveci. Frunzele sunt dese, ovale, incretite, verde-in chis pe partea superioara si de culoare rosie pe partea inferioara. Florile apar vara si sunt de culoare portocalie-rosie.

Calathea crocata este una dintre putinele specii de Calathea care este decorativa si prin flori, in marea lor majoritate calatheele sunt flori de apartament decorative  prin frunze.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip. Sau substrat din supermarket la care se poate adauga 20% nisip.

Transplantarea (schimbarea pamantului) se recomanda a fi realizata o data la 2 ani – primavara, atunci cand radacinile au ocupat cea mai mare parte a vasului. Se poate face si doar inlocuirea partiala a substratului.

Udarea Calatheei crocata se face cu cantitati insemnate de apa vara astfel incat substratul sa fie  mentinut mereu reavan.. In sezonul rece cantitatea de apa folosita pentru udarea Calatheei crocata trebuie redusa si substratul trebuie sa se usuce intre doua udari.

Temperatura ideala pentru  Calathea crocata  trebuie sa nu scada sub 16 °C, este o planta de partament si trebuie ferita de inghet si temperaturi scazute.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea Calatheei. Calathea crocata trebuie amplasata in spatii cu lumina indirecta si ferita de razele soarelui (locuri umbrite).

Inmultirea  la Calathea crocata se face prin divizarea tufei la sfarsitul primaverii.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada de crestere cu ingrasaminte pentru plante cu flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.

Daunatori: Acarienii: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).  Paianjenul rosu apare in conditii de uscaciune in aer.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

  • Transplantarea plantei intr-un ghiveci mai mare se face numai cand radacinile plantei au umplut ghiveciul actual;
  • Aerul uscat provoaca rasucirea frunzelor;
  • Expunerea plantei la soare  provoaca arsuri pe frunze sau ingalbenirea acestora.

 

Calathea crocata

Fig. 1 Calathea crocata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Calathea crocata – ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii