Horticultorul.ro

mart. 10 2022

Planta care se roaga – Calathea louisae: ghid de ingrijire

Familia: MARANTACEAE

Demumire populara: Calathea, Planta care se roaga

Denumire stiintifica: Calathea louisae, sin. Goeppertia louisae

Origine: Calathea louisae este o planta originara din Brazilia.

Proprietati ornamentale: Calathea louisae este o planta

perena rizomatoasa, cu aspect de  tufa compacta, ce poate ajunge la  inaltimi de 60-80 cm.

La noi in tata este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin frunze, frunzele ei avand o coloratura foarte interesanta.

Frunzele sunt lanceolate, cu lungimea de 15-20 cm, colorate pe partea superioara in verde inchis, cu pete si dungi neuniforme, de culoare verde deschis-galben-crem, de-a lungul nervurii principale, iar pe partea inferioara rosu-purpuriu.

Inflorirea la Calathea louisae se produce foarte rar la plantele crescute in apartament.

Temperatura optima pentru  Calathea louisae varieaza intre 18-24°C, poate suporta si temperaturi de 29-30°C, dar nu trebuie sa scada sub 16 °C, aceasta nu tolereaza schimbarile bruste de temperatura.

Udarea la Calathea louisae pe timpul verii se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie  mentinut reavan. In sezonul rece, cantitatea de apa folosita trebuie redusa si substratul trebuie lasat sa se usuce intre doua udari. Excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza ingalbenirea frunzelor, inmuierea tulpinilor, chiar si moartea plantelor.

Umiditatea este foarte importanta pentru plantele de Calathea louisae, pentru a asigura o umiditate moderata se pot amplasa ghivecele pe tavite cu pietris umed.

Plantele de Calathea lancifolia, prefera lumina indirecta, acestea trebuie amplasate in spatii unde sa fie ferite de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri pe frunze si influenteaza coloratura frunzelor pe partea superioara.

Substratul (pamantul)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: turba, pamant de frunze, perlit si nisip, cu un pH de 6,5.

Transplantarea se poate realiza la interval de 1-2 ani, atunci cand radacinile au ocupat cea mai mare parte a vasului, moment in care se recomanda inlocuirea vasului de cultura cu unul mai mare. Anual se poate  inlocui partial  substratul de la suprafata.

Inmultirea  la Calathea louisae se face primavara, prin divizarea tufei, cu atentie sporita asupra radacinilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane.

Daunatori: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)  – paianjenul rosu apare in conditii de uscaciune in aer; Afidele, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Calathea louisae

Fig. 2 Calathea louisae

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Planta care se roaga – Calathea louisae: ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii