Horticultorul.ro

aug. 07 2019

Campanula carpatica ‘Rapido Blue’: ingrijire, inmultire

Familia: CAMPANULACEAE­­­­

Demumire populara: Floarea clopotel

Denumire stiintifica: Campanula carpatica ‘Rapido Blue’

Proprietati ornamentale: Campanula carpatica ‘Rapido Blue’ este o planta erbacee perena, rizomatoasa, viguroasa, cu crestere compacta si uniforma, ce poate ajunge la inaltimi de 12-18 cm si o intindere pe 30-50 cm.

Campanula carpatica ‘Rapido Blue’ este cultivata ca planta decorativa prin flori, plantata in: jardiniere, ghivece suspendate, atat in interior cat si direct afara (gradini si spatii verzi, borduri, stancarii, etc.).

Frunzele sunt simple, mici, serate, de culoare verde inchis, cu baza cuneata.

Inflorirea plantelor de Campanula carpatica ‘Rapido Blue’ incepe primavara devreme si dureaza pana la sfarsitul verii, Aceasta infloreste cu 4 saptamani mai devreme fata de alte varietati. Plantele de Campanula carpatica ‘Rapido Blue’ sunt plante de zi lunga, inflorirea lor este influentata de numarul de ore de lumina, pentru o inflorire abundenta, ele necesitand minimum 14 ore de lumina/zi.

Florile apar din abundenta in partea superioara a tulpinilor florale, acopera planta in intregime, au forma de clopotel, culoare albastru-violet si un diametru de 2-4 cm.

Florile uscate sau ofilite (trecute) se inlatura de pe planta pentru a stimula inflorirea si pentru a mentine un aspect placut plantelor.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de  Campanula carpatica ‘Rapido Blue’, acestea trebuie amplasate  in spatii insorite sau semiumbrite, unde soarele sa poata ajunge cel putin 4-5 ore pe zi.

Udarea la Campanula carpatica ‘Rapido Blue’ se face de 1-2 ori pe saptamana, cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Intre doua udari substratul de la suprafata trebuie sa fie uscat.  In perioada rece, udarea trebuie redusa astfel incat substratul sa fie aproape uscat.

Substratul (pamantul) pentru Campanula carpatica ‘Rapido Blue’ trebuie sa fie fertil si bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, cu un pH neutru-slab acid.

Fertilizarea se face folosind ingrasaminte cu eliberare prelungita sau ingrasaminte hidrosolubile specifice plantelor cu flori, de doua ori pe luna in perioadele de crestere si inflorire.

Inmultirea la Campanula carpatica ‘Rapido Blue’ se poate realiza prin: seminte, divizarea tufelor (primavara) sau prin butasi (toamna).

Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Cadereaplantutelor (Pythium  spp.);

Daunatori: Tripsii, Acarienii, Afide.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Campanula carpatica ‘Rapido Blue’

Fig. 2 Campanula carpatica ‘Rapido Blue’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Campanula carpatica ‘Rapido Blue’: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii