apr. 21 2020
Crizanteme la ghiveci: Cultivare, ingrijire, inmultire
Familia: ASTERACEAE (COMPOSITAE)
Demumire populara: Crizantema la ghiveci, Mini crizanteme, Crizanteme pitice
Denumire stiintifica: Chrysanthemum “Santini Madiba Lindi White”
Proprietati ornamentale: Chrysanthemum “Santini Madiba Lindi White” sunt plante erbacee perene, cu aspect de tufa compacta, cu multe ramificatii (pana la 25 ramificatii), cu inaltimi intre 40-50 cm.
Chrysanthemum “Santini Madiba Lindi White” sunt cultivate ca plante decorative prin flori, fie in gradina, plantate in ghivece sau direct in sol, ca plante de apartament sau pentru flori taiate, utilizate in arta buchetelor (utilizate frecvent, datorita perioadei lungi in care florile rezista).
Plantele de Chrysanthemum “Santini Madiba Lindi White” cultivate afara, trebuie amplasate pe timpul iernii in spatii ferite de inghet.
Frunzele sunt de dimensiuni medii, cu marginile netede sau dintate, de culoare verde inchis si un miros specific.
Florile de Chrysanthemum “Santini Madiba Lindi White” apar in varful tulpinilor florale, sunt dispuse in capitule cu multe flori, de forma sferica si culoare alba cu centrul verde.
Se recomanda indepartarea florilor ofilite si a frunzelor ingalbenite, pentru a mentine un aspect placut plantelor.
Substratul/solul trebuie bine drenat, aerat, cu fertilitate moderata, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu pH neutru.
Udarea la Chrysanthemum “Santini Madiba Lindi White” se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor.
Se recomanda uscarea substratului la suprafata, intre doua udari.
Temperatura optima pentru Chrysanthemum “Santini Madiba Lindi White” poate varia intre 20-25°C.
Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Chrysanthemum “Santini Madiba Lindi White” acestea prefera spatii luminoase, insorite sau semi-umbrite.
Inmultirea la Chrysanthemum “Santini Madiba Lindi White” se face prin butasi.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.
Daunatori crizantemelor:
Acarieni, Melci, Viermi albi, Viermi sarma, Afide, Tripsi, Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis), etc.
Bolile crizantemelor:
Rugina alba a crizantemelor (Puccinia horiana);
Caderea plantutelor (Pythium spp.); Fainarea crizantemelor (Oidium chrysanthemi); Patarea bruna (Septoria chrysanthemella); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Ascochitoza crizantemelor (Ascochyta chrysanthemi); Rhizoctonia spp.; Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus on chrysanthemum-TSWV); Aspermia crizantemelor (Chrysanthemum aspermy virus); etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Crizanteme la ghiveci: Cultivare, ingrijire, inmultire