Horticultorul.ro

ian. 23 2022

Crizantema de gradina (Dendranthema grandiflorum): ingrijire

Familia: ASTERACEAE (COMPOSITAE)

Demumire populara: Crizantema , Crizantema de gradina

Denumire stiintifica: Dendranthema grandiflorum, sin. Chrysanthemum × grandiflorum

Origine: Dendranthema grandiflorum este o planta originara din E Asiei (China, Japonia, Korea).

Proprietati ornamentale: Chrysanthemum × grandiflorum este planta erbacee perena, cu aspect de tufa compacta, ramificata, cu inaltimi intre 30-130 cm.

Plantele de Crizantema de gradina sunt cultivate ca plante decorative prin flori in gradina, plantate in ghivece sau direct in sol.

Frunzele sunt  alterne, lanceolate-ovate, cu lungimea de 5-6 cm, cele de la baza sunt adanc lobate, iar cele din partea superioara sunt aproape intregi, groase, de culoare verde, cu miros specific.

Inflorirea la Dendranthema grandiflorum are loc de la mijlocul verii pana toamna (august-noiembrie).

Florile de Chrysanthemum × grandiflorum pot avea petale simple sau duble, colorate in alb, galben, roz, portocaliu sau violet.

Se recomanda indepartarea florilor ofilite si a frunzelor ingalbenite, pentru a mentine un aspect placut plantelor.

Substratul/solul trebuie bine drenat, aerat, cu fertilitate moderata, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu pH neutru.

Udarea la Chrysanthemum × grandiflorum se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor.  Substratul se lasa sa se usuce la suprafata intre doua udari. Iarna substratul va fi mentinut aproape uscat.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Dendranthema grandiflorum, acestea prefera spatii luminoase, insorite sau semi-umbrite.

Inmultirea plantelor Dendranthema grandiflorum se face toamna, prin butasi, dupa trecerea florilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data  pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.

Daunatori i crizantemelor:

Acarieni, Melci, Viermi albi, Viermi sarma, Afide, Tripsi, Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis), etc.

Bolile crizantemelor:

Rugina alba a crizantemelor (Puccinia horiana);

Caderea plantutelor (Pythium spp.); Fainarea crizantemelor (Oidium chrysanthemi); Patarea bruna (Septoria chrysanthemella); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Ascochitoza crizantemelor (Ascochyta chrysanthemi); Rhizoctonia spp.; Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus on chrysanthemum-TSWV); Aspermia crizantemelor (Chrysanthemum aspermy virus); etc.

Fig. 1 Crizantema de gradina (Dendranthema grandiflorum)

Fig. 2 Crizantema de gradina (Dendranthema grandiflorum)

Fig. 4 Crizantema de gradina (Dendranthema grandiflorum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crizantema de gradina (Dendranthema grandiflorum): ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii