Horticultorul.ro

ian. 01 2020

Floarea albinei (Gaura lindheimeri): ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Familia: ONAGRACEAE

Demumire populara: Floarea albinei, Iarba de flori, Gaura alba

Denumire stiintifica: Gaura lindheimeri

Origine: Gaura lindheimeri este o planta originara din Texas, Louisiana si Mexic.

Proprietati ornamentale: Gaura lindheimeri este o planta perena, rizomatoasa, cu aspect de tufa deasa, ramificata, ce atinge 90-150 cm inaltime si 30-60 cm latime.

Gaura lindheimeri este cultivata ca planta de gradina, decorativa prin flori, plantata atat in sol cat si in ghivece.

Frunzele sunt inguste, lanceolate, intregi sau neregulate, cu lungimi de pana la 6-7 cm, latimi de 10-13 mm si culoare verde inchis  castaniu visiniu.

Odata cu temperaturile negative din timpul iernii, frunzele plantelor de Gaura lindheimeri se usuca si vor aparea primavara viitoare.

Inflorirea la plantele de Gaura lindheimeri are loc vara (iunie-august).

Florile apar in panicule pe tulpinile florale, subtiri si inalte (90-100 cm), au dimensiuni mici, 1,5-2,5 cm diametrul, culoare alba sau roz deschis, formate din 4 petale si stamine lungi.

Se recomanda indepartarea florilor uscate pentru a prelungi cat mai mult timp perioada de inflorire.

Fructele apar dupa trecerea florilor, in ele se gasesc semintele de culoare rosiatica. Fructele  sunt la inceput verzi, iar la maturitate deplina devin maroni.

Temperatura minima tolerata de Gaura lindheimeri poate scadea pana la -25 … -28°C. Astfel, in tara noastra, poate rezista la perioadele de inghet timpul iernii.

Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, nisipos, mentinut uscat-reavan, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Udarea se face regulat in perioada de crestere si inflorire, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul fie mentinut uscat-reavan, fara exces de umiditate la nivelul radacinilor. Floarea albinei poate tolera si un substrat uscat, o perioada de timp.

Lumina – este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Gaura lindheimeri, acestea prefera spatiile insorite sau semi-umbrite, unde soarele poate ajunge la planta cel putin 5-6 ore pe zi.

Inmultirea la Gaura lindheimeri se realizeaza prin seminte (semanate toamna sau primavara devreme, in spatii cu temperatura de 18-20°C), butasi recoltati vara (de 10-15 cm lungime) sau prin divizarea plantelor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna (primavara -vara), folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Fig. 1 Floarea albinei (Gaura lindheimeri)

Fig. 2 Floarea albinei (Gaura lindheimeri)

Fig. 3 Floarea albinei (Gaura lindheimeri)

Fig. 4 Floarea albinei (Gaura lindheimeri)

Fig. 5 Floarea albinei (Gaura lindheimeri)

Fig. 6 Floarea albinei (Gaura lindheimeri)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Floarea albinei (Gaura lindheimeri): ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii