oct. 22 2013

Gerbera – sfaturi utile de ingrijire, inmultire, cultivare

GerberaFamilia: ASTERACEAE

Demumire populara: Gerbera, Margareta-Gerbera

Denumire stiintifica: Gerbera spp.

Origine:Gerbera este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Gerberele sunt plante perene, cu frunzele verzi, bogate, usor paroase si florile frumoase si diferit colorate.  Florile apar primavara-vara chiar si toamna daca gerbera beneficiaza de conditii optime. Florile pot avea un singur rand de petale sau doua formand o rozeta. Datorita frumusetii florilor gerberele sunt o alegere perfecta ca flori de apartament, flori in jardiniere pentru terase si balcoane. Gerbera este cultivata in sere pentru flori taiate. Gerbera dupa trandafiri si garoafe sunt cele mai populare flori taiate, ele fiind raspandite  in intreaga lume.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba si nisip. Ghiveciul pentru Gerbera nu trebuie sa fie prea adanc, aceasta avand radacinile in partea superioara a ghiveciului, distribuite pe orizontala.

Udarea Gerberei se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan in perioada de inflorire. Intre doua udari este recomnadat sa se lase putin substratul sa se usuce. Udarea gerberei se poate face si prin imersie.

Temperatura optima pentru Gerbera variaza intre 22-24°C. Pe timpul zilei temperatura poate varia intre 20-24°C, iar pe timpul noaptii  intre 13-19°C. Pentru perioada iernii gerberele trebuiesc pastrate in spatii cu temperatura de 10°C.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea Gerberei. Gerbera are nevoie de cel putin 5-6 ore pe zi de lumina soarelui pentru a inflori.

Inmultirea  Gerberei se face prin seminte (rasadurile rezultate se transplanteaza) sau prin divizarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada de crestere cu ingrasaminte pentru plante cu flori sau utilizand batanele fertilizante pentru plante cu flori.

Boli:

Putregaiurile  de origine micotica  datorate ciupercilor – „fungi” ca Botrytis spp., Pythium spp. si Phytophtora spp. Se manifecta prin putrezirea radacinilor si pete negre pe spatele frunzelor.

Daunatori:

Afidele, Musculita alba, Tripsii, Păianjen rosu.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

  • La achizitionare alegeti o planta cu frunze cat mai multe, mai sanatoase  si chiar cu boboci.
  • Se recomanda taierea frunzelor bazale uscate
  • Florite ofilite se taie de la baza pentru a determina noi infloriri.
  • Excesul de umiditate a solului duce la putrezirea rapida a gerberei.
  • Lumina insuficienta si o temperatura prea ridicata determina lipsa florilor.
Gerbera-galbena

Fig. 1 Gerbera spp., galbena

Gerbera-galbena

Fig. 2 Gerbera spp., galbena

Gerbera

Fig. 3 Gerbera spp., jardiniera

Gerbera

Fig. 4 Gerbera spp., jardiniera

Gerbera

Fig. 5 Gerbera spp., roz

Gerbera

Fig. 6 Gerbera spp.

Gerbera

Fig. 7 Gerbera spp., la ghiveci

Gerbera

Fig. 8 Gerbera spp., la ghiveci

Gerbera

Fig. 9 Gerbera spp., la ghiveci

Gerbera

Fig. 10 Gerbera spp., la jardiniera

Gerbera

Fig. 11 Gerbera spp., la jardiniera

Gerbera

Fig. 12 Gerbera spp.,

Gerbera

Fig. 13 Gerbera spp.,

Gerbera

Fig. 14 Gerbera spp.

Gerbera

Fig. 15 Gerbera spp., alba

Gerbera

Fig. 16 Gerbera spp., roz

Gerbera

Fig. 17 Gerbera spp.,

Gerbera

Fig. 18 Gerbera spp., in sera

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Gerbera – sfaturi utile de ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii