ian. 01 2020

Imortela-Helichrysum italicum: ingrijire, inmultire

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Nemuritoarea, Imortela, Cununita, Planta de curry, Floare de paie

Denumire stiintifica: Helichrysum italicum

Origine: Helichrysum italicum este o planta originara din Europa, Asia Centrala si China.

Proprietati ornamentale: Helichrysum italicum este un subarbust peren, cu aspect de tufa deasa, ce atinge 50-60 cm inaltime si 60-90 cm latime.

Helichrysum italicum este cultivata ca planta de gradina, decorativa prin frunze si flori, plantata atat in sol cat si in ghivece. Florile sale sunt adesea intrebuintate ca flori taiate in aranjamente florale sau buchete.

Pregatirea de iarna a plantelor de Helichrysum italicum  se realizeaza prin taierea acestora la 7-9 cm deasupra solului (Vezi fig.), urmand ca dupa trecerea iernii, plantele sa revina la viata.

Se recomanda si o taiere de primavara a  Plantelor de curry, astfel vom mentine forma compacta a plantelor si vom incuraja ramificarea.

Frunzele sunt inguste, scurte (4-5 cm lungime), fine, acoperite cu perisori fini, cu miros de curry si culoare alba-cenusie.

Inflorirea la plantele de Nemuritoarea are loc de primavara pana la sfarsitul verii (aprilie-septembrie).

Florile apar in partea superioara a tijelor florale, grupate in inflorescente de tip umbela, de dimensiuni mici, forma tubulara si culoare galbena.

Fructele apar dupa trecerea florilor, de mici dimensiuni, de tip achena.

Substratul/solul se recomanda sa fie bine drenat, mentinut uscat-reavan, cu fertilitate slab-moderata si un pH neutru-slab alcalin.

Udarea se realizeza cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul fie mentinut uscat-reavan, fara exces de umiditate la nivelul radacinilor.

Lumina – este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Helichrysum italicum, acestea prefera spatiile insorite sau semi-umbrite.

Inmultirea la Helichrysum italicum se realizeaza prin seminte sau butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poare realiza 1-2 ori pe luna (primavara -vara), folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Fig. 1 Imortela (Helichrysum italicum)

Fig. 2 Imortela (Helichrysum italicum)

Fig. 3 Imortela (Helichrysum italicum)

Fig. 4 Imortela (Helichrysum italicum)

Fig. 5 Imortela (Helichrysum italicum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Imortela-Helichrysum italicum: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii