Horticultorul.ro

oct. 21 2021

Impatiens walleriana: ingrijire

Familia: BALSAMINACEAE

Demumire populara: Sporul casei, Lizi cea ocupata, Bucuria casei, Pomisor baietesc, Balsamina, Impatiens

Denumire stiintifica: Impatiens walleriana

Origine: Impatiens walleriana este o planta originara  din Estul  Africii (Kenya,  Mozambic).

Proprietati ornamentale – Impatiens walleriana este cultivata la noi in tara ca planta anuala sau perena, cu aspect de tufa, ce ajunge la inaltimi de 20-30 cm.

Sporul casei este usor de cultivat, produce flori multe si divers colorate, motiv pentru care este adesea intalnit in decorarea teraselor, balcoanelor sau a parcurilor si gradinilor.

Sporul casei este o planta foarte populara, deoarece ea infloreste aproape tot timpul anului.

Denumirea Impatiens (impatient=nerabdator) provine de la faptul ca fructele plantei plesnesc la cea mai mica atingere si imprastie semintele.

Tulpinile sunt groase, fragile, ramificate, cu frunze situate de o parte si de alta (alterne), culoare verde cu nervuri albe sau rosii.

Frunzele au dimensiuni reduse, forma ovala si culoare verde.

Inflorirea la Impatiens walleriana poate avea loc de primavara pana toamna, daca  ii sunt oferite conditii optime.

Florile pot fi solitare sau in buchete, colorate in culori ca: rosu, galben, orange, purpuriu, roz, alb sau bicolore.

Se recomanda inlaturarea florilor ofilite sau uscate, pentru a facilita aparitia altor flori noi si a prelungi cat mai mult timp inflorirea.

Pentru a stimuli lastarirea, se recomanda ciupirea lastarilor tineri de mai multe ori sau taierea plantelor mature primavara.

Plantarea rasadurilor de Impatiens walleriana se face la sfarsitul primaverii, acestea urmand sa infloreasca dupa cca. 12-14 saptamani.

Substratul (pamantul)  pentru Sporul casei trebuie sa fie bogat in substante nutritive, aerat si cu o buna capacitate de retinere a apei, mentinut mereu reavan. Acesta trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de flori, turba si nisip, cu pH-ul slab acid (6-6,5).

Transplantarea pentru plantele cultivate in apartamente, se face primavara, atunci cand radacinile au ocupat vasul in intregime. Netranspalantarea plantei intr-un vas mai mare poate duce la pierderea florilor sau chiar lipsa acestora.

Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea plantelor de Impatiens walleriana variaza vara intre 18-25°C, iar pe timpul iernii sa nu scada sub 13°C. Se recomanda evitarea amplasarii vasului de cultura in spatii unde exista variatii mari de temperatura.

Udarea trebuie sa se faca cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa,  astfel incat substratul sa fie mentinut reavan in perioada de crestere si inflorire. In sezonul cald se poate pulveriza cu apa planta. In perioada rece, se recomanda reducerea cantitatii de apa folosita pentru udare, astfel incat intre doua udari substratul trebuie sa se usuce la suprafata.

Lumina este foarte importanta pentru plantele de Impatiens walleriana, aceasta ajutand la cresterea si inflorirea plantei. Sporul casei trebuie amplasat in spatii luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea  se poate face prin seminte sau butasi.

Semintele se seamana primavara, intr-un spatiu calduros. Plantele rezultate se planteaza in ghivece sau direct in gradini.

Butasirea este o metoda de inmultire foarte uzuala.  Butasii se preleveaza  vara, cu o lungime de 10 cm, din varfurile lastarilor. Acestia se aseaza in substrat de nisip pentru inradacinare, apoi se replanteaza.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda de 1-2 ori pe luna, in  in perioada de crestere si inflorire, iar in sezonul rece se stopeaza.

Fertilizarea se poate realiza folosind ingrasaminte lichide (hidrosolubile) sau batoane cu eliberare prelungita, pentru plante cu flori.

Boli:

 Pythium spp, boala  apare in conditii de umiditate excesiva la nivelul solului/substratului;

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat; etc.

Daunatori:

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – se combat cu acaricide specifice;

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze); Nematozi; etc.

Atentie !!!

Daca in perioada calda a anului planta nu primeste suficienta apa si substratul se usuca, frunzele vor fi afectate si vor cadea.

Caderea funzelor mai este cauzata si de temperaturi prea scazute si de curenti reci de aer.

Excesul de apa sau udarea insuficienta pot cauza vestejirea frunzelor.

Daca in timpul iernii planta se va uda cu cantitati mari de apa, isi pot face aparitia bolile fungice.

O inflorire prea slaba poate fi cauzata de temperaturi scazute, lipsa sau excesul de ingrasaminte.

Fig. 1 Impatiens walleriana

Fig. 2 Impatiens walleriana

Fig. 3 Impatiens walleriana

Fig. 4 Impatiens walleriana

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Impatiens walleriana: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii