Horticultorul.ro

apr. 12 2016

Inmultirea prin seminte la Salvia splendens

Inmultirea prin seminte la Salvia splendens_1Salvia splendens este o planta care se inmulteste cu mare usurinta prin seminte, ea avand un procent mare de germinare.

Perioada pana la inducerea infloririi (planta are 3-5 frunze) poate dura in functie de soi intre 18-24 zile.

Unele varietati de  Salvie  sunt plante de zi lunga, altele de zi neutra, lumina fiind cea care determina  inflorirea plantelor.

Semanarea semintelor  se face cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet (ianuarie-februarie) in rasadnite sau ladite amplasate in spatii protejate incalzite (sere calde, solarii calde, apartamente, verande, etc.).

Germinarea semintelor va avea loc in circa 2 saptamani de la semanat la o temperatura de 18-21°C si un substrat cu o umiditate de 100%.

Semintele de Salvie se pot acoperii  dupa semanat cu un strat foarte subtire de substrat (pentru a mentine umiditatea).

Transplantarea (repicarea rasadurilor) se poate realiza dupa 5-6 saptamani de la semanare cand acestea au frunze adevarate. Repicatul de face in ghivece (Vezi fig.) sau tavite alveolate.

Plantarea rasadurilor de Salvie in gradina se face la distante de 30-40 cm intre plante.

In perioada de crestere si inflorire, trebuie sa existe conditii optime pentru o buna dezvoltare a plantelor (lumina suficienta, temperaturi 21-24°C si o umiditate moderata a substratului).

Substratul trebuie sa fie unul bine drenat, bogat in substante nutritive cu un pH ce poate varia intre 6.1-6.5.

Temperatura optima pentru perioada germinativa a  semintelor ar trebui sa fie mentinuta intre 22-23°C, apoi in perioada de crestere a rasadurilor, temperatura pe timpul noptii este bine sa se incadreze intre 13-16°C si ziua intre 21-24°C.

Udarea trebuie sa se realizeze diferentiat in functie de perioada de vegetatie. Substratul in primele 5 zile dupa semanare este necesar sa fie cu o umiditate de 100%, apoi ar trebui sa fie redusa pana la 40-50%. Udarea in perioada de crestere si inflorire se face cu cantitati moderate de apa, lasand sa se usuce substratul la suprafata intre 2 udari.

Fertilizarea rasadurilor de Salvie se face dupa aparitia frunzelor adevarate foliar (pe frunze) cu Cropmax. Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice de la de YARA,  GREEN HAS.

ATENTIE !!!  Pentru limitarea alungirii rasadurilor si obtinerea de internoduri scurte se pot aplica cu mare precautie (o procedura cu multe riscuri ce presupune exterienta si teste) regulatori de crestere diversi pe baza de:  daminozide, ancymidol, paclobutrazol, uniconazol, chlormequat chloride, etc.

Atentie !!! aplicarea necorespunzatoare a regulatorilor de crestere poate conduce la o blocare pe o perioada lunga a cresterii si infloririi plantei.

Boli: Alternarioze, Rugini, etc.

Daunatori Tripsi, Afide, Acarieni, Fluturele alb

Inmultirea prin seminte la Salvia splendens

Fig. 1 Inmultirea prin seminte la Salvia splendens

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Inmultirea prin seminte la Salvia splendens

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii