Horticultorul.ro

apr. 08 2016

Salvia rosie (Salvia splendens): descriere, ingrijire

Salvia rosie-Salvia splendensFamilia: LAMIACEAE

Demumire populara: Salvia, Salvia rosie

Denumire stiintifica: Salvia splendens

Origine: Salvia splendens este o planta originara din zona Braziliei.

Proprietati ornamentale – Salvia splendens este o planta erbacee perena, cultivata in tara noastra ca planta anuala, ce ramifica bine de la baza si poate avea inaltimi intre 20-60 cm.

Frunzele sunt eliptice,  de culoare verde deschis sau verde inchis.

Inflorirea la Salvia splendens are loc incepand de vara (iunie) si dureaza pana la sfarsitul toamnei.

Florile cresc in partea superioara a tulpinii florale, sub forma de spic, de culoare rosie, alba, rosie – carmin sau visiniu. Pentru prelungirea  perioadei de inflorire, se recomanda inlaturarea florilor ofilite.

Salvia este o planta intalnita foarte frecvent in gradinile oamenilor sau parcuri (ronduri), cultivata fie direct in sol, fie in containere (ghivece).

Varietatile de Salvie mai noi cultivate ofera o paleta larga de culori:  alb, rosu – coray, roz sau visiniu.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat (mentinur reavan), bogat in substante nutritive si un pH ce poate varia intre 6.1-7.8.

Udarea se face cu cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut uscat-reavan,  iar in perioadele de crestere si inflorire, se recomanda udarea cu cantitati mai mari de apa, mai ales varietatile de Salvie cu inaltimi mai mari si radacini adanci. Excesul de apa poate cauza ingalbenirea si caderea frunzelor.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea Salviei. Aceasta prefera spatiile luminoase, insorite sau cel mult semi-umbrite.

Plantele de Salvie splendens care sunt amplasate in zona insorite si sol bine drenat, vor avea cele mai mari si frumose flori.

Inmultirea  la Salvia splendens se face prin butasi sau seminte.

Inmultirea prin butasi se practica pentru a grabi momentul de inflorire al plantelor. Recoltarea butasilor se face ianuarie-februarie din plante vechi (plante mama) tinute peste iarna. Butasii se planteaza in vase (ghivece) umplute cu substrat pentru inradacinare, urmand a se planta in gradina sau ghivece dupa ce a trecut pericolul de inghet.

Inmultirea prin seminte se face prin semanarea semintelor (cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet) in rasadnite sau ladite amplasate in spatii incalzite. Semintele vor germina in circa 2 saptamani de la semanare la o temperatura de 18-21°C.

Semintele de Salvie se pot acoperi dupa semanare cu un strat foarte subtire de substrat (pentru a mentine umiditate).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile speciale pentru plantele cu flori.

Boli: Fainarea.

Daunatori: Melci, Limacsi.

Varietati

  • Salvia splendens „Salsa”;
  • Salvia splendens „Sizzler”;
  • Salvia splendens „Firecracker”;
  • Salvia splendens „Red Arrow”;
  • Salvia splendens „Bonfire”.
Salvia splendens

Fig. 1 Salvia rosie (Salvia splendens)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Salvia rosie (Salvia splendens): descriere, ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii