Horticultorul.ro

apr. 28 2020

Lobularia maritima: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: BRASSICACEAE

Demumire populara: Barbisoara, Albita, Ciucusoara, Piatra parfumata (Duftsteinrich), Sweet alyssum

Denumire stiintifica: Lobularia maritima sin. Alyssum maritimum

Origine: Lobularia maritima este o planta originara din nordul Africii (Tunisia Maroc), sudul Europei (Franta, Spania, Portugalia, Italia) si Insulele Canare, Azore si Madeira.

Proprietati ornamentale: Lobularia maritima este o planta anuala, cu crestere rapida, ce ajunge la inaltimi de 10-25 cm si se intinde circa 15-30 cm.

Plantele de Lobularia maritima sunt cultivate ca plante decorative prin flori in gradini, plantate direct in sol (rocarii, borduri, ronduri, planta acoperitoare de sol ) sau in ghivece, jardiniere, etc.

Tulpinile sunt foarte bine ramificate, pe ele observandu-se frunzele pozitionate altern, lanceolate, cu lungimea de pana la 2.5 cm, sesile, cu marginea intreaga, varf ascutit si culoare verde.

Inflorirea plantelor de Lobularia maritima poate avea loc de primavara pana la inceputul toamnei (aprilie-septembrie).

Florile apar in partea superioara a tijelor florale, grupate in inflorescente dense, cu flori mici, (formate din 4 petale de forma rotunda), de culoare alb, roz, violet, lila sau galben, cu un parfum dulceag, acoperind in intregime frunzisul plantelor.

Fructele au forma oval-rotungita, fiecare continand cate doua seminte.

Se recomanda taierea florilor uscate pentru a stimula o inflorire viitoare.

Substratul/solul se recomanda sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH neutru- slab alcalin.  Substratul/solul  trebuie mentinut uscat-reavan, aceste plante suporta si solurile uscate pentru o perioada scurta de timp.

Udarea plantelor de  Lobularia maritima se face folosind cantitati moderate de apa, acestea necesitad o cantitate mai mare de apa, in perioadele calduroase din an.

Temperatura minima absoluta suportata de catre plantele de Lobularia maritima  este de -18°C.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Lobularia maritima, acestea prefera spatiile luminoase, insorite sau semi-umbrite. Se recomanda, ca in verile toride sa se asigure umbrirea lor la orele amiezii.

Inmultirea  plantelor de Lobularia maritima  se realizeaza prin seminte, la o temperatura de 15-17°C, germinarea lor va avea loc in circa 10-14 zile.

Semanarea semintelor se poate realiza la sfarsitul iernii, cu circa 8 saptamani inainte de ultimul inghet, in rasadnite sau sere, pe un substrat mentinut reavan, presandu-le usor, fara a le acoperi.

Semintele se pot semana si direct in sol, cand temperaturile exterioare au incalzit putin solul.

Fertilizarea se poate realiza cu regularitate, in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Fig. 1 Barbisoara (Lobularia maritima)

Fig. 2 Barbisoara (Lobularia maritima)

Fig. 3 Barbisoara (Lobularia maritima)

Fig. 4 Barbisoara (Lobularia maritima)

Fig. 5 Barbisoara (Lobularia maritima)

Fig. 6 Barbisoara (Lobularia maritima)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lobularia maritima: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii