dec. 31 2019

Maciuca ciobanului (Echinops ritro): ingrijire, inmultire

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Maciuca ciobanului, Ciulin albastru, Ciulin sferic

Denumire stiintifica: Echinops ritro

Origine: Echinops ritro este o planta originara din  Sudul si Estul Europei si Asia.

Proprietati ornamentale: Echinops ritro este o planta perena compacta, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 100-120 cm si latimi de 60-80 cm.

Echinops ritro este o planta decorativa prin flori, cultivata in gradini sau parcuri.

Tulpinile ajung la inaltimi de 1-1,2 m sunt pubescente (acoperite cu peri mici si fini), de culoare argintie si ramificate spre varf.

Frunzele sunt alterne, adanc-divizate, tomentoase (cu peri moi), cu spini pe margine, de culoare  verde pe partea superioara si verde-argintiu pe cea inferioara. Frunzele bazale pot ajunge la lungimi de 15-20 cm, iar cele din partea superioara a tulpinilor sunt mai scurte.

Inflorirea plantelor de Ciulin albastru are loc de vara  pana la inceputul toamnei (iulie– septembrie).

Florile apar in partea superioara a tulpinilor, au culoare albastra sau albastru-violet si sunt reunite in capitule globuloase, cu diametru de 3-5 cm. Florile plantelor de Echinops ritro  mai sunt intrebuintate si ca flori taiate, folosite adesea in buchete si aranjamente florale.

Se recomanda taierea florilor uscate pentru a stimula inflorirea pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Temperatura minima tolerata de Echinops ritro poate scadea pana la -34 … -39°C. Astfel, in tara noastra, poate rezista la perioadele de inghet din timpul iernii.

Substratul/solul se recomanda sa fie bine drenat, mentinut uscat-reavan, cu fertilitate scazuta si un pH neutru.

Udarea se face regulat in perioada de crestere si inflorire, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul fie mentinut uscat-reavan, fara exces de umiditate la nivelul radacinilor. Plantele de Ciulin albastru rezista si in perioade mai secetoase.

Lumina – este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Echinops ritro, acestea prefera spatiile insorite, dar le tolereaza si pe cele semi-umbrite.

Inmultirea plantelor de Ciulin albastru se realizeaza prin seminte (semanate primavara, in spatii cu temperatura de 18-22°C), prin divizarea plantelor (primavara sau toamna tarziu) sau prin butasi.

Daunatori: Afide, etc.

Fig. 1 Maciuca ciobanului (Echinops ritro)

Fig. 2 Maciuca ciobanului (Echinops ritro)

Fig. 3 Maciuca ciobanului (Echinops ritro)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Maciuca ciobanului (Echinops ritro): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii