apr. 07 2016

Micsunele-Mixandra-Cheiranthus cheiri: ingrijire, inmultire

Micsunele-MixandraFamilia: CRUCIFERAE, BRASSICACEAE

Demumire populara: Micsunele galbene, Micsunele maro, Mixandra

Denumire stiintifica: Cheiranthus  cheiri sin. Erysimum cheiri

Origine: Micsunelele sunt plante originare din sudul Europei, Nordul Africii si Americii.

Proprietati ornamentale Micsunelele sunt plante erbacee perene sau bienale, erecte, cu inaltimi pana la 30-40 cm, cu multiple proprietati medicinale

Tulpinile pot ajunge pana la 20-25 cm inaltime.

Inflorirea are loc de primavara pana la finalul verii la 70-80 zile de la momentul semanarii semintelor.

Florile la Micsunele apar primavara si vara in partea superioara a tulpinii, sunt hermafrodite, cu un usor parfum si colorate diferit in alb, galben, maro, rosu-carmin, sau roz in functie de specie. Florile apar dupa circa 70-80 zile de la semanarea semintelor si plantele au 10-12 cm inaltime.

Micsunelele sunt plante de gradina care pot fi cultivate grupat sau solitar direct in sol, in containere (ghivece) sau pentru flori taiate. Se pot cultiva combinate cu lalele, forma si culoarea florilor lor este deosebita si are rol ornamental-decorativ.

Substratul (pamantul) pentru Micsunele se recomanda sa fie bine drenat, mediu argilos-nisipos, cu un pH slab neutru slab alcalin si fertilitate scazuta.

Udarea se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie reavan. In perioadele de crestere si in timpul verii, udarea se poate face cu cantitati mai mari de apa, dar se asteapta uscarea la supafata substratul intre doua udari.

Temperatura optima pentru Mixanda poate varia intre 10-21°C, suportand maxime de 27°C.

Lumina Micsunelele (Cheiranthus  cheiri) prefera spatiile luminoase sau cel mult semi-umbrite, pentru a creste si inflori si nu suporta umbra.

Inmultirea  la Mixandra se face prin seminte.

Semanarea semintelor se poate face in de vara pana la sfarsitul toamnei, pentru flori de primavara, sau primavara pentru inflorirea vara.

Semanarea semintelor se poate face in ghivece (recipiente) ce contin substrat cu drenaj optim, mentinut reavan si fetilitate buna. Dupa semanare, semintele vor fi acoperite cu un strat subtire de pamant. Germinarea semintelor va avea loc in 8-10 zile la o temperatura de 20-21°C. Rasadurile razultate se pot repica in spatiile de cultura dupa ce initial au fost aclimatizate (calite) cu 7-10 zile inainte.

Pentru auto-insamantare, se recomanda lasarea florilor sa-si scuture semintele cand acestea ajung la maturitate.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Daunatori: Melci, Limacsi

Micsunele-Mixandra-ingrijire-inmultire

Fig. 1 Micsunele-Mixandra (Cheiranthus cheiri)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Micsunele-Mixandra-Cheiranthus cheiri: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii