Horticultorul.ro

sept. 04 2017

Mimoza, Planta sensibila (Mimosa pudica): ingrijire, inmultire

Familia: Fabaceae, Mimosaceae

Demumire populara: Planta sensibila, Planta de actiune, Planta umila, Planta “atinge-ma acum”, Planta miscatoare, Mimoza

Denumire stiintifica: Mimosa pudica

Origine: Mimosa pudica este o planta originara din zona tropicala a Americii Centrale si de Sud.

Proprietati ornamentale: Mimosa pudica este o planta anuala sau perena (pentru o perioada scurta de timp) si miscatoare (la o simpla atingere foliolele frunzelor se misca vizibil si se aduna fata in fata, Vezi fig.), care poate ajunge la inaltimi de 50-80 cm, si un diametru de 70-90 cm.

La noi in tara este adesea cultivata ca planta de apartament, decorativa prin frunze si flori. Mimosa pudica este o planta speciala si foarte intersanta, intrucat aceasta isi strange frunzele in momentul in care sunt atinse.

Tulpina este bine ramificata, acoperita cu tepi, ce pot avea lungimea  intre  2-2,5 mm.

Frunzele sunt alterne, dublu penat compuse cu 4 segmente (20 foliole / segment), cu foliole mici (1-3 mm lungime), dispuse in perechi (10-26 perechi),   fara tepi, de culoare verde, foarte sensibile la atingere (se misca vizibil).

Florile sunt grupate in inflorescente – capitule, pedunculate, de forma sferica, cu filamente matasoase, de culoare roz, albe (Vezi fig.).

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie argilos, bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH slab-acid –neutru-slab-alcalin.

Temperatura optima pentru Mimosa pudica variaza intre 22-28°C, dar poate tolera minime de 12°C (pe timpul iernii) si maxime de 32°C.

Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa (in perioada de crestere si inflorire), iar pentru perioada iernii, udarea se va realiza rar, si cu o cantitate redusa de apa.

Lumina este un factor important pentru dezvoltarea si inflorirea la Mimosa pudica, aceasta prefera spatiile luminoase, insorite sau semiumbrite.

Inmultirea la  Mimosa pudica se poate realiza prin seminte sau prin butasi. Pentru o germinare mai rapida, se recomanda inmuierea semintelor in apa timp de 24 ore, dupa care sa seamana in substrat reavan, recipientele aplasandu-se in spatii unde temperatura variaza intre 18-24°C. Butasii  se pot recolta la inceputul primaverii, din lastarii semilemnificati ai plantei.

Daunatori: Paianjenul rosu comun  (Tetranychus urticae)

Fig. 1 Planta sensibila (Mimosa pudica)

Fig. 2 Planta sensibila (Mimosa pudica)

Fig. 3 Planta sensibila (Mimosa pudica)

Fig. 4 Planta sensibila (Mimosa pudica)

Fig. 5  Planta sensibila (Mimosa pudica)

Fig. 6 Planta sensibila (Mimosa pudica), A – inainte de atingere; B – dupa atingere

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mimoza, Planta sensibila (Mimosa pudica): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii