apr. 19 2020

Mini crizanteme-Crizanteme la ghiveci: ingrijire, inmultire

Familia: ASTERACEAE (COMPOSITAE)

Demumire populara: Crizantema la ghiveci, Mini crizanteme, Crizanteme pitice

Denumire stiintifica: Chrysanthemum ”Swifty yellow”

Origine: Chrysanthemum ”Swifty yellow” este o planta originara din Asia si Nord-Estul Europei.

Proprietati ornamentale: Chrysanthemum ”Swifty yellow” sunt plante erbacee perene, cu aspect de tufa compacta, ramificata, cu inaltimi foarte reduse (10-15 cm), care se cultiva foarte usor.

Chrysanthemum ”Swifty yellow” sunt cultivate ca plante decorative prin flori, fie in gradina, plantate in ghivece sau direct in sol, fie ca plante de apartament.

Odata cu venirea iernii, plantele de Chrysanthemum ”Swifty yellow” cultivate afara, vor fi transportate in spatii ferite de inghet.

Frunzele sunt de dimensiuni mici, cu marginile netede sau dintate, de culoare verde inchis si un miros specific.

Florile de Chrysanthemum ”Swifty yellow” apar de vara pana toamna, au dimensiuni reduse, sunt dispuse in capitule cu multe flori, de forma sferica si culoare galbena.

Se recomanda indepartarea florilor ofilite si a frunzelor ingalbenite, pentru a mentine un aspect placut plantelor.

Substratul/solul trebuie bine drenat, aerat, cu fertilitate moderata, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu pH neutru.

Udarea la Chrysanthemum ”Swifty yellow” se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor.  Substratul se lasa sa se usuce la suprafata intre doua udari.

Temperatura optima pentru Chrysanthemum ”Swifty yellow” poate varia intre 20-25°C.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Chrysanthemum ”Swifty yellow”, acestea prefera spatii luminoase, insorite sau semi-umbrite.

Inmultirea la Chrysanthemum ”Swifty yellow” se face prin butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data  pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.

Daunatori crizantemelor:

Acarieni, Melci, Viermi albi, Viermi sarma, Afide, Tripsi, Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis), etc.

Bolile crizantemelor:

Rugina alba a crizantemelor (Puccinia horiana);

Caderea plantutelor (Pythium spp.); Fainarea crizantemelor (Oidium chrysanthemi); Patarea bruna (Septoria chrysanthemella); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Ascochitoza crizantemelor (Ascochyta chrysanthemi); Rhizoctonia spp.; Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus on chrysanthemum-TSWV); Aspermia crizantemelor (Chrysanthemum aspermy virus); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Mini crizanteme (Chrysanthemum ‘Swifty yellow’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mini crizanteme-Crizanteme la ghiveci: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii