ian. 24 2024

Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’: ingrijire

Familia: ARACEAE

Demumire populara: Monstera pestrita

Denumire stiintifica: Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’

Proprietati ornamentale: Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’ este o planta erbacee perena, cultivata adesea ca planta de apartament decorativa prin frunze, ce poate ajunge la inaltimi de 2-3 m.

Intrucat Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’ este o planta a carei tulpina atinge dimensiuni considerabile, in vasul de cultura se poate amplasa un tutore, de care aceasta se prinde pentru sustinere.

Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’ este  o planta intalnita mai rar, tot mai cautata si apreciata de catre pasionatii de plante rare sau colectionari, datorita coloraturii frunzelor sale.

Frunzele au forma de inima, sunt mari (30 cm lungime si pana la 30 cm latime), lucioase, culoarea verde inchis cu dungi si pete neregulate de culoare alba, cu incizii adanci (frunzele tinere nu au incizii).

Variegatia apare din cauza lipsei clorofilei in unele ceule ale plantei, aparute din cauza mutatiei celulare.

Pentru a mentine variegarea plantelor de Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’, se recomanda amplasarea lor in spatii luminoase, cu cel putin 6-7 ore de lumina intensa si cu umiditate corespunzatoare (60%).

Frunzele de Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’ sunt cu atat mai interesante cu cat planta se maturizeaza.

Florile apar rar si nu sunt foarte decorative.

Substratul (pamantul)  pentru Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’ se recomanda sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, cu un pH slab acid-neutru. Anual, poate fi schimbat partial substratul, inlocuind primii centimetrii de substrat de la suprafata.

Transplantarea se recomanda sa se efectueze la intervale mari de timp (4-5 ani), doar in momentul cand radacinile au ocupat in intregime ghiveciul.

Udarea plantelor de Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’ se face folosind cantitati mari de apa de primavara pana toamna, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, iar in perioada rece, cantitatea de apa trebuie redusa si intervalul dintre udari marit. Udarea se face numai cand substratul de la suprafata este  uscat.

Temperaturile optime pentru Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’ se incadreaza in intervalul 19-29°C, iar temperaturile sub 13°C nu sunt bine tolerate de aceasta planta.

Lumina este factor foarte important pentru Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’, aceasta necesita amplasarea in locurile foarte luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare. Lipsa liminii afecteaza variegarea frunzelor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’  se recomanda o data pe luna, in perioada de crestere (primavara – vara). Se vor utiliza ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze – acestea contin ceva mai mult azot (N). Se pot utiliza fertilizanti de la COMPO

Daunatori:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie!!!

–        Expunerea directa la  soare conduce la arsuri pe frunze;

–      In perioadele calduroase se poate pulveriza apa pe frunzele plantei. Pentru un aspect placut se pot sterge frunzele de praf, sau se pot folosi spary-uri care  dau luciu frunzelor;

–        Temperaturile scazute afecteaza varful si marginile frunzelor;

–        Ingalbenirea frunzelor este cauza excesului de apa.

Fig. 1 Monstera pestrita (Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’)

Fig. 2 Monstera pestrita (Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii