Horticultorul.ro

ian. 24 2024

Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’: ingrijire

Familia: ARACEAE

Demumire populara: Monstera Constelatia Thai

Denumire stiintifica: Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’

Proprietati ornamentale: Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’ este o planta erbacee perena, cultivata adesea ca planta de apartament decorativa prin frunze, ce poate ajunge la inaltimi de 2-3 m.

Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’ este un hibrid al Monstera deliciosa,  relativ nou, destul de rar si foarte cautat.

Intrucat Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’ este o planta a carei tulpina atinge dimensiuni considerabile, in vasul de cultura se poate amplasa un tutore, de care aceasta se prinde pentru sustinere.

Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’ este  o planta intalnita mai rar, apreciata de catre pasionatii de plante rare sau colectionari, datorita coloraturii frunzelor sale.

Frunzele sunt mari, au forma de inima, lucioase, cu incizii adanci de forme neregulate (frunzele tinere nu au incizii), culoarea verde inchis cu puncte si pete neregulate de culoare alba, distribuite ca niste constelatii, fiecare frunza avand un aspect unic.

Variegatia apare din cauza lipsei clorofilei in unele ceule ale plantei, aparute din cauza mutatiei celulare.

Pentru a mentine variegarea plantelor de Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’, se recomanda amplasarea lor in spatii luminoase, cu cel putin 6-7 ore de lumina intensa si cu umiditate corespunzatoare (60%).

Frunzele de Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’ sunt cu atat mai interesante cu cat planta se maturizeaza.

Substratul (pamantul)  pentru Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’ se recomanda sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, cu un pH slab acid-neutru. Anual, poate fi schimbat partial substratul, inlocuind primii centimetrii de substrat de la suprafata.

Transplantarea se recomanda sa se efectueze la intervale mari de timp (4-5 ani), doar in momentul cand radacinile au ocupat in intregime ghiveciul.

Udarea plantelor de Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’ se face folosind cantitati suficienta de apa de primavara pana toamna, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, iar in perioada rece, cantitatea de apa trebuie redusa si intervalul dintre udari marit. Udarea se face numai cand substratul de la suprafata este  uscat.

Temperaturile optime pentru Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’ se incadreaza in intervalul 18-28°C.

Lumina este factor foarte important pentru Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’, aceasta necesita amplasarea in locurile foarte luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare. Lipsa liminii afecteaza variegarea frunzelor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’ se recomanda o data pe luna, in perioada de crestere (primavara – vara). Se vor utiliza ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze – acestea contin ceva mai mult azot (N).

Daunatori:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie!!!

–        Expunerea directa la  soare conduce la arsuri pe frunze;

–      In perioadele calduroase se poate pulveriza apa pe frunzele plantei. Pentru un aspect placut se pot sterge frunzele de praf, sau se pot folosi spary-uri care  dau luciu frunzelor;

–        Temperaturile scazute afecteaza varful si marginile frunzelor;

–        Ingalbenirea frunzelor este cauza excesului de apa.

Fig. 1 Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’

Fig. 2 Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii