Horticultorul.ro

mai 17 2020

Bujor cu flori roz (Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Familia: PAEONIACEAE, RANUNCULACEAE

Denumire populara: Bujor cu flori roz, Bujorul zilei memoriale

Denumire stiintifica: Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’

Proprietati ornamentale: Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’ este o planta erbacee perena, cu radacini fibroase, fasciculate, groase, cu muguri mari in zona coletului, cu aspect de tufa bogata, ce poate ajunge la inaltimi de 70-80 cm si o raspandire de 40-45 cm.

Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’ este cultivata la noi in tara ca planta ornamentala, decorativa prin flori si frunze, plantata adesea solitara sau in grupuri, in gradini sau parcuri.

Florile de bujor sunt utilizate si ca flori taiate, in arta buchetelor.

Frunzele sunt alterne, lung petiolate, adanc sectate, ovate cu 3-5 lobi, cu lungimea de 5-10 cm, de culoare verde.

Inflorirea plantelor de Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’  are loc in lunile aprilie-iunie.

Tulpinile sunt erecte, cilindrice, de culoare verde.

Florile apar solitare in partea superioara a tijelor florale, au dimensiuni mari, petale de culoare roz si stamine de culoare galbena.

Se recomanda indepartarea florilor uscate, tufa de frunze ramasa dupa inflorire fiind deasemenea decorativa.

Substratul (pamantul) pentru Bujor cu flori roz trebuie sa fie bine drenat,bogat in substante nutritive, cu pH neutru.

Udarea se realizeaza folosind cantitati mari de apa, astfel incat substratul sa se mentina reavan. Bujorii necesita cantitati mari de apa, pe tot parcursul anului (inainte, in timpul infloririi si dupa inflorire), pentru a putea stimula formarea mugurilor floriferi  pentru anul urmator.

Temperatura este un factor important in cresterea si inflorirea Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’ . Acesta nesesita o temperatura moderata si la sfarsitul verii, deoarece in aceasta perioada, in conditii optime, (temperatura moderata si apa suficienta) se formeaza mugurii florali pentru anul urmator.

In zonele cu ierni aspre, se recomanda musuroirea (toamna) plantelor de bujor, pentru a proteja mugurii floriferi.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’. Acestea prefera spatiile insorite (luminoase), cu expozitie sudica, unde razele soarelui ajung cu usurinta la plante, dar pot tolera si spatii semiumbrite, fara a fi afectata inflorirea.

Inmultirea  la Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’  se face toamna (octombrie-noiembrie), prin divizarea tufei unei plante de cel putin 5-6 ani, fiecare planta separata trebuie sa aiba cel putin un mugur.

In momentul divizarii tufei trebuie tinut cont de faptul ca viitoarea planta trebuie sa aiba cel putin 3-4 radacini viguroase (groase) si muguri bine dezvoltati in zona coletului. Dupa divizarea tufei, (fara a rani radacinile), se curata de o parte din pamant, se taie frunzele la 10-15 cm deasupra coletului si apoi se planteaza in locurile dorite.

Plantarea bulbilor de bujor trebuie realizata in gropi suficient de adanci, astfel incat sa se poata acoperi cu circa 3-4 cm de pamant. Plantarea bulbilor la o adancime prea mare intarzie procesul de inflorire de anul urmator. Dupa plantare, floarea  se uda cu o cantitate mare de apa apoi se musuroieste pentru a impiedica formarea crustei si pentru a proteja mugurii.

Fertilizarea se recomanda de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Daunatori: Tripsi, Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), Melci, Limacsi, etc.

Boli: Putregaiul cenusiu al bujorului (Botrytis paeoniae Oudem); Patarea bruna a frunzelor (Cladosporium paeoniae), Rugina bujorului (Cronarthium flaccidum), Rizoctonia – putrzirea bazei plantei  (Rhizoctonia solani), etc.

Fig. 1 Bujor cu flori roz (Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’)

Fig. 2 Bujor cu flori roz (Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’)

Fig. 3 Bujor cu flori roz (Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bujor cu flori roz (Paeonia Officinalis ‘Rosea Plena’): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii