Horticultorul.ro

dec. 29 2022

Muscata cu frunze roase – Pelargonium radens-ingrijire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata cu frunze roase

Denumire stiintifica: Pelargonium radens

Origine: Plantele de Pelargonium radens sunt originare din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Pelargonium radens este o planta erabcee perena, cu crestere rapida, ajungand la inaltimi de 1-1,5 m.

Frunzele de Pelargonium radens sunt de forma triunghiulara, foarte divizate, cu multi lobi, de culoare verde deschis.

Inflorirea plantelor de Pelargonium radens are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-septembrie).

Florile au dimensiuni reduse, cresc grupate in inflorescente, petalele sunt mov deschis cu pete violete pe cele doua petale superioare.

Pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat, se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute), stimuland astfel si inflorirea ulterioara.

Pelargonium radens este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta ce decoreaza gradinile, terasele sau balcoanele.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium radens se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea radacinilor. Udarea se poate repeta doar cand substratul este uscat la suprafata. Plantele de Pelargonium panduriforme tolereaza si perioade secetoase.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium radens poate varia intre 18-25 º vara, si de 9-10 ºC  in perioada de repaus (iarna). Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi.

Plantele de Pelargonium radens pot tolera temperaturi scazute, pana la -4…-5˚C, astfel plantele cultivate in containere, trebuie amplasate in spatii ferite de inghet, pe perioada iernii. Odata cu venirea iernii, se recurge la taierea plantelor la 10-15 cm deasupra solului, urmand ca in primavara viitoare sa reapara plante noi.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium radens. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita  spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Inmultirea la Pelargonium radens se realizeaza cel mai adesea prin butasi semilemnificati, primavara sau toamna, sau prin seminte (semanate toamna).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium radens se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se intrerupe in perioada de repaus (iarna).

La muscate se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Fig. 1 Pelargonium radens

Fig. 2 Pelargonium radens

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata cu frunze roase – Pelargonium radens-ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii