Horticultorul.ro

mart. 28 2018

Plantarea Ananasului

Ananasul (Ananas comosus) –  este cunoscut de majoritatea dintre noi sub denumirea de ananas, ce apartine Familiei Bromemliaceae. Ananasul este o planta perena, erbacee, originara din zonele tropicale si subtropicale. Ananasul se poate cultiva si in tara noastra, oferindu-i conditii prielnice. Inflorirea ananasului poate avea loc cand planta are peste un an si  inaltimi de peste 60 cm. Crescut in conditii adecvate (sere) dupa trecerea florilor, ananasul poate dezvolta si fructe.

Pentru inmultirea ananasului se foloseste rozeta de frunze recoltata de la un fruct de ananas. La baza  rozetei de frunze vor aparea radacini dupa circa o luna, moment in care se poate recurge la plantarea ananansului.

Alegerea vasului de cultura se face ținând cont de dimensiunile rozetei (diametru 20-30 cm) si mai putin adanc, intrucat sistemul radicular al ananasului este putin adanc. Vasele cereamice reprezinta o optiune buna pentru plantele de ananas, deoarece greutatea frunzelor poate cauza inclinarea ghiveciului.

Substratul de cultura  se recomanda sa fie usor (turba, perlit si nisip), bine drenat, cu o fertilitate medie si un pH intre 5-6,5.

Plantarea rozetei de ananas inradacinata se realizeaza la o adancime de 1-1,5 cm, asezand cu grija radacinile si acoperind apoi baza rozetei cu pamant, de jur imprejur.

Udarea ananasului dupa plantare se poate face folosind o cantitate moderata de apa, astfel incat substratul sa fie umezit in totalitate. Pentru perioada verii, udarile pot fi mai dese (2 ori pe saptamana), dar pentru iarna, mai rara. Udarea se va relua in momentul in care substratul ghiveciului este uscat in partea superioara. Nu sunt recomandate udari dese si cu cantitati mari de apa, aceste putand conduce la excesul de umiditate in vas si implicit la putrezirea radacinilor si chiar la moartea plantei.

Amplasare ananasului cultivat se face in in spatii luminoase unde soarele poate ajunge cu usurinta la planta cat mai multe ore.

Temperatura pentru plantele de ananas cultivate trebuie sa fie peste 17-18°C, cele optime  fiind intre 25-26°C. Se recomanda ferirea ananasului de temperaturi foarte scazute (negative).

Transplantarea plantei de ananas se va face dupa 12-14 luni, alegand un vas de dimensiuni mai mari decat precedentul.

Pentru  un aspect placut al plantei, se recomanda inlaturarea frunzelor bazale uscate.

Fig. 1 Ananasul (Ananas comosus), rozeta de frunze inradacinata

Fig. 2 Ananasul (Ananas comosus)

Fig. 3 Ananasul (Ananas comosus)

Fig. 4 Ananasul (Ananas comosus)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea Ananasului

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii