dec. 30 2019

Floarea dragostei-Plumbago auriculata: ingrijire, inmultire

Familia: PLUMBAGINACEAE

Demumire populara: Plumbago albastra, Floarea dragostei, Floarea amorului

Denumire stiintifica: Plumbago auriculata

Origine: Plumbago auriculata este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Plumbago auriculata este o planta perena, de tip arbust cu frunze persistente, ramuri lungi planta cataratoare, ce poate ajunge la 80-110 cm inaltime.

Plumbago albastra este o planta decorativa prin flori, cultivata adesea ca planta de apartament in ghivece cu dimensiuni adaptate inaltimii plantelor sau ca planta de gradina (plantata in ghivece ingropate in perioada calda direct in sol).

In timpul verii, ghivecele cu Plumbago auriculata  se pot amplasa in spatii deschise, ferite de actiunea directa a razelor de soare de la orele amiezii.

Se recomanda taieri anuale (primavara) pentru a pastra aspectul compact al plantelor de Plumbago auriculata, pentru a stimula ramificarea si inflorirea viitoare.

Frunzele apar pe tulpinile lungi si subtiri, sunt obovate (frunzele au latimea maxima in treimea superioara), subtiri, lucioase, cu lungimea pana la 5 cm, de culoare verde deschis (cand apar) si verde inchis (la maturitate) pe partea superioara si verde-argintiu pe cea inferioara.

Inflorirea la Plumbago auriculata are loc de la inceputul verii pana toamna tarziu (iunie– octombrie).

Florile la Plumbago albastra apar grupate in inflorescente in partea superioara a lastarilor, au spect de stea cu cinci petale de culoare alba, albastru deschis, albastru sau lila.

Temperatura optima pentru plantele de Plumbago auriculata poate varia intre 15-26°C. Temperatura minima tolerata de catre Floarea dragostei este de -5…-6°C. La noi in tara, pe timpul iernii, se recomanda amplasarea ghivecelor in spatii protejate (sera, solar, verande).

Substratul se recomanda sa fie bine drenat, mentinut reavan, cu fertilitate buna si un pH slab-acid- neutru-slab alcalin.

Udarea se face regulat in perioada de crestere si inflorire, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul fie mentinut reavan, fara a cauza exces de umiditate la nivelul radacinilor.

Lumina – este foarte importanta pentru o buna dezvoltare a plantelor de Plumbago auriculata. Acestea prefera spatiile insorite sau semi-umbrite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la ele cateva ore pe zi.

Inmultirea la Plumbago auriculata se realizeaza prin seminte (semanate primavara in spatii cu temperatura intre 15-18°C) sau butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna (primavara – vara), folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Fig. 1 Floarea dragostei (Plumbago auriculata)

Fig. 2 Floarea dragostei (Plumbago auriculata)

Fig. 3 Floarea dragostei (Plumbago auriculata)

Fig. 4 Floarea dragostei (Plumbago auriculata)

Fig. 4 Floarea dragostei (Plumbago auriculata)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Floarea dragostei-Plumbago auriculata: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii