Horticultorul.ro

dec. 24 2019

Craciunita Roz (Poinsettia pulcherrima Shimmer Pink): ingrijire, inmultire

Familia: EUPHORBIACEAE

Demumire populara: Steaua Craciunului Roz, Craciunita Roz

Denumire stiintifica: Euphorbia pulcherrima “Shimmer Pink” sin. Poinsettia pulcherrima “Shimmer Pink”.

Origine: Este o planta originara din zonele umede ale Mexicului si Americii Centrale.

Proprietati ornamentale:  Euphorbia  pulcherrima “Shimmer Pink” este o planta perena,  cu aspect de tufa, ce ajunge la inaltimi de 70-90 cm.

Frunzele sunt late, mari, de culoare verde inchis la baza, iar spre varful tulpinii isi schimba culoarea in roz (bractee) – in perioada infloririi .

Inflorirea la Euphorbia pulcherrima “Shimmer Pink” are loc iarna (noiembrie-februarie).

Florile de Euphorbia pulcherrima “Shimmer Pink” sunt mici, de culoare galbena, situate in varful tulpini. Ziua scurta (10 ore de lumina pe zi) este un factor important, care conduce la inflorirea Poinsettia pulcherrima “Shimmer Pink”.

Substratul (pamantul)  pentru Steaua Craciunului trebuie sa fie poros, un amestec  de turba si nisip este ideal, iar  pH-ul trebuie sa varieze intre 6-6.5.

Udarea Craciunitei se face cu cantitati moderate de apa, verificand de fiecare data substratul.  Uscarea primilor centimetrii ai substratului, ne indica momentul pentru o noua udare. Euphorbia pulcherrima “Shimmer Pink” este o planta iubitoare de apa, prefera substratul uscat-reavan, excesul de apa la nivelul radacinilor poate cauza putrezirea acestora sau chiar moartea plantelor.

Temperatura pentru Poinsettia pulcherrima “Shimmer Pink” poate varia intre 18-24°C, dar nu mai putin de 11-12°C, aceasta fiind sensibila la diferente mai de temperatura si la prezenta curentilor de aer.

Lumina este factor important pentru Steaua Craciunului,  aceasta prefera locurile luminoase, dar pe timpul verii trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare (mai ales la orele amiezii).

Inmultirea cel mai adesea se face si prin butasi. Butasii sunt prelevati din plantele mama dupa caderea frunzelor. Pentru inradacinarea butasilor se pot folosi stimulatori rizogeni (de inradacinare) ca: Radistim, Atonik.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Euphorbia pulcherrima “Shimmer Pink” se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de inflorire si se stopeaza in perioada de repaus. La Euphorbia se recomanda folosirea  fertilizantilor ce au in compozitie Molibden (Mo), acesta ajuta la o mai buna inflorire a plantei.

Boli  si daunatori

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – se manifesta prin ofilirea frunzelor. Se combate prin reducerea cantitatii de apa cu care se uda planta.

Paduchi lanosi sau cosenile fainoase;  Musculita alba de sera.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie!!!

  • Pentru a stimula ramificarea, se pot ciupi lastarii plantelor de cateva ori pe an.
  • Pentru a controla inaltimea plantelor de  Euphorbia pulcherrima “Shimmer Pink”  se recomanda aplicarea de: inhibitori –regulatori de crestere. Acestia se administraeaza dupa ciupirea plantei.
  • Lipsa de microelemente: Molibden (Mo), Fier (Fe), Bor (B) poate provoca patarea frunzelor.
  • Se recomanda amplasarea ghivecelor cu Steaua Craciunului departe de sursele de caldura sau de frig (usi, ferestre).
  • In perioadele calde ale anului se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze.
  • Se recomanda acoperirea plantelor cu o folie de plastic in timpul tranportarii acestora afara, daca temperaturile exterioare sunt sub 10°C.

Fig. 1 Poinsettia pulcherrima “Shimmer Pink”

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Craciunita Roz (Poinsettia pulcherrima Shimmer Pink): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii