mart. 26 2023

Primula Zebra Blue – conditii de crestere si inmultire

Familia: PRIMULACEAE

Demumire populara: Primula

Denumire stiintifica: Primula ‘Zebra Blue’

Proprietati ornamentale: Primula ‘Zebra Blue’ este o planta anuala si perena, compacta, ce ajunge la inaltimi de 15-20 cm, si o intindere de 20-25 cm.

Primula ‘Zebra Blue’ este o planta decorativa prin flori, cultivata adesea in ghivece, jardiniere sau direct in sol.

Frunzele sunt dispuse in forma de rozeta, au forma alungita, cu nervuri evidente, margini usor ondulate si culoare verde inchis.

Inflorirea plantelor de Primula ‘Zebra Blue’ are loc de la sfarsitul iernii pana la sfarsitul primaverii.

Florile apar in partea superioara a tulpinilor florale, au 5 petale de culoare  albastra cu dungi albe si centrul galben,  diametrul de 4-5 cm.

Pentru a prelungi perioada de inflorire se recomanda inlaturarea florilor vestejite si a frunzelor ingalbenite.

Substratul trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata, format dintr-un amestec de pamant de gradina, turba, pamant de frunze si nisip, cu un pH neutru-slab acid.

Udarea trebuie realizata folosind cantitati suficiente de apa, Primula este o planta iubitoare de apa, de aceea se recomanda ca substratul sa fie mentinut in permanenta reavan. Se recomanda evitarea excesului de apa de la nivelul radacinilor, acesta poate conduce la ingalbenirea frunzelor sau chiar moartea plantelor.

Plantele de Primula ‘Zebra Blue’ trebuie amplasate in spatii cu lumina indirecta, semiumbrite sau umbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea se face prin seminte sau prin divizare (toamna).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada cand planta infloreste si se intrerupe in perioada de repaus.

La Primula se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie) si ingrasaminte hidrosolubile.

Boli si daunatori:

Afide

Acarienii: pot ataca planta, mai des intalnit este – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) care se combate eficient cu acaricide spcifice.

Boli: Putregaiul (Botrytis spp.), este semnalat de dungile gri ce apar pe frunze sau pe flori.

Fig. 1 Primula ‘Zebra Blue’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Primula Zebra Blue – conditii de crestere si inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii