Horticultorul.ro

ian. 31 2022

Schefflera actinophylla – Arborele umbrela: ingrijire

Familia: ARALIACEAE

Demumire populara: Arborele umbrela, Arborele umbrela Australian, Arborele caracatita

Denumire stiintifica: Schefflera actinophylla, sin. Heptapleurum actinophyllum, sin. Brassaia actinophylla

Origine: Schefflera actinophylla este o planta originara din Australia.

Proprietati ornamentale: Schefflera actinophylla este un arborere, care in mediul natural ajunge la inaltimi de 2-4 m.

La noi in tara, Schefflera actinophylla este cultivata ca planta de apartament decorativa prin frunze, cu crestere compacta si erecta, tulpini ramificate, ce ajunge pana la 40-150 cm inaltime.

Pentru a favoriza ramificarea, se recomanda ciupirea varfurilor plantelor tinere. Primavara, se pot face taieri, pentru a corecta forma si inaltimea plantei.

Frunzele sunt cu petiol lung, palmat compuse din 5-10 foliole lungi, de 15-25 cm, de culoare verde, potitionate orizontal, asemanatoare cu o umbrela.

Inflorirea plantelor de Schefflera actinophylla  are loc mai ales in mediul natural,  la cele cultivate in apartamente, are loc foarte rar.

Florile apar in partea superioara a tijelor florale, grupate in inflorescente de tip panicul, de culoare galben-rosiatica, iar dupa trecerea lor, apar fructele rotunde, de tip drupa, cu diametru de 0.6 mm si culoare portocalie pana la maroniu inchis.

Substratul pentru Schefflera actinophylla trebuie sa fie bine drenat, luto- nisipos, cu fertilitate moderata, si un pH slab acid-neutru-slab alcalin.

Transplantarea se face primavara, la interval de 2 ani, inlocuind vasul de cultura cu unul de dimensiuni mai mari si substratul vechi, cu unul proaspat.

Plantele de  Schefflera actinophylla  prefera locurile mai putin luminoase, ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Udarea la Arborele umbrela se face cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat in perioada de crestere, substratul sa fie mentinut reavan. Se recomanda uscarea la suprafata a substratului intre doua udari, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor. Pe timpul iernii, se va reduce cantitatea de apa folosita la udare si se vor mari intervalele de udare.

Temperatura optima pentru Schefflera actinophylla pe timpul verii poate varia intre 20-25℃, iar iarna  nu trebuie sa scada sub 15℃.

Inmultirea Schefflera actinophylla se face prin butasi semilemnificati (la sfarsitul verii), prin marcotaj aerian (primavara) sau prin seminte (mai rar).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza o data pe luna, in perioadele de crestere, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze. Toamna si iarna se intrerupe administrarea de ingrasaminte.

Daunatori: trips, paduchii lanosi, paianjenul rosu comun, afide, Metcalfa pruinosa

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Schefflera actinophylla, Malaga – SPANIA

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Schefflera actinophylla – Arborele umbrela: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii