Horticultorul.ro

apr. 16 2020

Schefflera arboricola: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: ARALIACEAE

Demumire populara: Arborele umbrela, Copacul umbrela pitic

Denumire stiintifica: Schefflera arboricola

Origine: Este o planta originara din Taiwan si China.

Proprietati ornamentale este o planta perena ce poate ajunge la 7-8 m inaltime, in mediul natural.

La noi in tara, Schefflera arboricola este cultivata ca planta de apartament cu crestere compacta, cu tulpini ramificate, decorativa prin frunze, ce ajunge pana la 2-2.5 m inaltime.

Se recomanda ciupirea varfurilor plantelor tinere, pentru a favoriza ramificarea.

Primavara, se pot face taieri, pentru a corecta forma si inaltimea plantei.

Frunzele sunt asemanatoare unei umbrele, palmate, subtiri, compuse din 7-9 foliole de forma ovala, cu lungimi de 10-20 cm si latimi 4-8 cm, de culoare verde (Schefflera arboricola Kyoto) sau verde cu pete galbene sau albe (Schefflera arboricola Variegata).

Florile apar in partea superioara a tijelor florale, grupate in inflorescente de tip panicul, de culoare galben-rosiatica, iar dupa trecerea lor, apar fructele rotunde, de tip drupa, cu diametru de 0.6 mm si culoare portocalie pana la maroniu inchis.

Inflorirea are loc in mediul natural, iar la cele cultivate in apartamente, are loc foarte rar.

Substratul (pamantul) pentru Schefflera arboricola trebuie sa fie bine drenat, luto- nisipos, cu fertilitate moderata, si un pH slab acid-neutru-slab alcalin.

Transplantarea se face primavara, la interval de 2 ani, inlocuind vasul de cultura cu unul de dimensiuni mai mari si substratul vechi, cu unul proaspat.

Lumina este un factor important pentru Schefflera arboricola, ea prefera locurile luminoase, dar trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare.

Udarea la Schefflera arboricola se face cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat in perioada de crestere, substratul sa fie mentinut reavan. Se recomanda lasarea substratului, intre doua udari, sa se usuce la suprafata, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor. Pe timpul iernii, se va reduce cantitatea de apa folosita la udare.

Temperatura optima pentru Schefflera arboricola pe timpul verii poate varia intre 20-25℃, iar iarna sa nu trebuie sa scada sub 15℃.

Inmultirea Schefflera arboricola se face prin butasi semilemnificati (la sfarsitul verii), prin marcotaj aerian (primavara) sau prin seminte (mai greu).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza o data pe luna, in perioadele de crestere, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze. Toamna si iarna se intrerupe administrarea de ingrasaminte.

Daunatori: trips, paduchii lanosi, paianjenul rosu comun, afide, Metcalfa pruinosa

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Arborele umbrela  (Schefflera arboricola)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Schefflera arboricola: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii