Horticultorul.ro

ian. 10 2022

Stromanthe thalia: ingrijire

Familia: MARANTACEE

Denumire stiintifica: Stromanthe thalia

Origine: Stromanthe thalia este o specie de planta originara din Brazilia.

Proprietati ornamentale: Stromanthe thalia este o planta erbacee perena, rizomatoasa,  cu tulpini scurte, ce poate ajunge la inaltimi de 50-90 cm.

In tara noastra, Stromanthe thalia se cultiva numai in apartament, ca planta decorativa prin frunze, in aceste conditii ea infloreste foarte rar.

Frunzele sunt simple, oblong-ovate, cu petiol lung de culoare roz-rosiatica, lungi de 40-45 cm si late de 10-12 cm, variegate in nuante de verde cu alb, pe partea superioara, si rosiatice pe partea inferioara.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ofitile de la baza plantei.

Substratul (pamantul)  pentru Stromanthe thalia trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, format dintr-un amestec de turba, pamant si nisip cu un pH de 5,5 pana la 6,5. Transplantarea se poate face primavara, daca radacinile au ocupat in intregime ghiveciul, moment in care se poate si diviza tufa, acordand o atentie sporita radacinilor.

Udarea la Stromanthe thalia trebuie sa fie facuta cu regularitate in perioada de crestere a plantei, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Cantitatea de apa folosit in perioada rece a anului se reduce semnificativ.

Excesul de umiditate din sol poate determina putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Pe timpul verii, in conditii de umiditatea atmosferica scazuta, se poate pulveriza planta cu apa pe frunze.

Temperatura optima pe timpul iernii pentru Stromanthe thalia trebuie sa nu scada sub 15 °C, o temperatura sub 0℃ poate  cauza moartea plantei.

Lumina pentru Stromanthe thalia este importanta, ea se poate pozitiona in locuri cu lumina difuza sau foarte luminoase dar ferite se actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea la Stromanthe thalia se realizeaza prin divizarea tufei (de regula primavara). Dupa divizarea plantei, se planteaza in ghivece noile plante, si se tin in spatii cu temperaturi mai ridicate.

 Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Stromanthe thalia se recomanda sa se realizeze de doua ori pe luna, incepand de primavara pana toamna, si se stopeaza iarna. Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plantele decorative prin frunze, acestea contin ceva mai mult azot.

Daunatori:  Paduchi testosi, Paduchi lanosi, Acarieni.

Boli:  Putregaiul cenusiu al radacinilor (Botrytis cinerea).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Stromanthe thalia

Fig. 2 Stromanthe thalia

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Stromanthe thalia: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii