mart. 18 2010
Trandafirul Japonez – Hibiscus rosa-sinensis: ingrijire
Familia: Malvaceae
Demumire populara: Trandafirul japonez, Trandafirul chinezesc
Denumire stiintifica: Hibiscus rosa-sinensis
Trandafirul japonez sau chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis L.) este o planta de apartament care in perioada mai-septembrie poate fi tinuta si afara in balcoane sau gradini. Este originara din Japonia, China si India. Hibiscus rosa-sinensis, este singura specie din genul Hibiscus care se cultiva ca planta de apartament.
Trandafirul japonez este o planta perena (traieste mai multi ani) cu aspect de tufa, frunze ovale de culoare verde inchis, care in perioada de vara daca este ingrijit corespunzator poate avea flori de diferite forme si culori in functie de varietate (rosii trompeta, rosii batute, galbene batute, etc.).
Pentru o crestere optima are nevoie de un substrat “pamant” format din turba, pamant de frunze si nisip in parti egale.
Se recomanda amplasarea trandafirului japonez la lumina indirecta in perioada de repaus (iarna), iar de primavara pana toamna intr-un loc foarte luminos, lumina fiind cea care va declansa inflorirea. Daca in perioada de inflorire nu are lumina suficienta, planta va creste dar nu va inflori.
Udarea trandafirului japonez se face diferit: in perioada primavara-toamna se recomanda a fi udat zilnic astfel incat substratul sa fie mereu reavan, iar iarna se va uda moderat, in aceasta perioada planta intrand intr-o perioada de repaus.
Temperatura necesara trandafirului japonez pentru a inflorii este de 20°C, iar iarna se recomanda sa nu se tina la temperaturi mai mici de 10°C.
Ingrijirea trandafirului japonez implica taierile anuale pentru formarea unui aspect placut al coroanei.
Taierea trandafirului japonez se face primavara devreme (sfarsit de februarie-inceput de martie) pentru a limita cresterea plantei in inaltime si face ca planta sa dezvolte ramuri dese, formandu-se sub forma de tufa (Vezi Fig. 2).
Odata la patru ani (primavara) este necesara si schimbarea ghiveciului, procedeu ce implica scurtarea usoara a radacinilor si inlocuirea unei parti din pamantul existent in ghiveci.
Inmultirea la trandafir japonez – se face prin butasi lemnificati ce se introduc intr-un pahar cu apa pana la formarea radacinilor, apoi se scot si se planteaza in pamant.
Varietatile cu flori rosii (batute si trompeta) au cresteri viguroase si o inmultire mai usoara comparativ cu cele cu flori galbene.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se face utilizand fertilizanti pentru plante cu flori.
Insectele daunatoare pentru Trandafirul japonez sunt reprezentate de specii de afide (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori); Musculita alba de sera; etc.
Alti daunatori sunt reprezentati de acarieni (paianjeni minusculi-microscopici) care se pot observa cu ajutorul unei lupe (acarienii tes o plasa fina de paianjen).
Dintre boli, isi face prezenta rugina (pe frunze apar pete galben portocalii, bombate). Frunzele atacate cad. Mai apare si fainarea (aspect fainos pe frunza).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”

Fig. 1 Trandafirul japonez sau chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis L.)

Fig. 3 Trandafirul japonez sau chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis L.)

Fig. 4 Trandafirul japonez sau chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis L.)

Fig. 5 Trandafirul japonez sau chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis L.)

Fig. 6 Trandafirul japonez sau chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis L.)

Fig. 7 Trandafirul japonez sau chinezesc „ROZ” (Hibiscus rosa-sinensis L.) cu o floare gigant (peste 20 cm)

Fig. 15 Trandafirul japonez sau chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis), arbust ornamental in Barcelona – SPANIA
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Trandafirul Japonez – Hibiscus rosa-sinensis: ingrijire