ian. 24 2023

Musculita alba la Flori si Arbusti-identificare, combatere

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este un daunator deosebit de periculos pentru cultura de plante ornamentale (flori, arbusti) cultivate atat in spatii protejate (sere, solarii) cat si in gradina, camp. Aceasta ataca in populatii numeroase organele aeriene (in special frunzele) si provoaca pagube insemnate afectand atat rasadurile cat si plantele din cultura.

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este un daunator polifag (ataca numeroase specii de plante),  intalnit la peste 200 specii de plante, dintre care numeroase sunt plante ornamentale.

Specii de flori atacate: Chrysanthemum, Lantana, Poinsettia, Verbena, Brassica,  Aquilegia vulgaris, Aster, Bergenia, Bougainvillea spectabilis, Bouvardia, Brugmansia aurea, Brugmansia sanguinea, Brugmansia suaveolens, Capsicum, Euphorbia, Ficus benjamina, Ficus elastica, Freesia, Fuchsia, Gardenia jasminoides, Gerbera, Helianthus annuus, Hibiscus rosa-sinensis, Impatiens, Iochroma australe, Ipomoea, Laurus nobilis, Pelargonium, Pelargonium graveolens, Platycodon grandiflorus, Polyscias, Primula, Rosa, Salvia splendens, Solidago, Strelitzia alba, Tagetes erecta, Zinnia elegans, etc.

Specii de arbusti-arbori: Rhododendron (Azalea), Buddleja davidii, Callicarpa bodinieri, Camellia sinensis, Clerodendrum trichotomum, Hibiscus syriacus, Lantana camara, Magnolia, Paulownia tomentosa, Philadelphus, Punica granatum, Salix, Spiraea vanhouttei, Viburnum opulus, etc.

Biologia si descrierea musculiței albe de sera:

Adultii – sunt musculite albe, mici, de 0,8-1,1 mm lungime, cu o anvergura a aripilor de 2,5 mm, ce sunt acoperiti cu un strat fin-pulverulent de ceara alba, aripile sunt albe, toracele-capul-corpul sunt galbene, iar ochii sunt rosii. Femela de musculita alba este mai mare decat masculul. Femelele se pot reproduce si partenogenetic (nu au nevoie de mascul, nu necesita fecundare). O femela depune cca. 250 oua (4-6 oua/zi)  de-a lungul vietii (traiesc cca. 1,5 luni) pe spatele frunzelor tinere. La atingerea frunzelor adultii de musculita alba zboara cu usurinta.

Larvele  de musculita alba – au forma ovala  (aspect de testoasa-plata) sunt transparente si sunt acoperite de un strat fin de ceara, iar in stadiul 1 – sunt mobile (au 3 perechi de picioare), de 0,2 mm lungime. Perioada larvara are 4 stadii, dureaza cca. 16-20 zile.

Pupele – reprezinta de fapt stadiul 4 larvar, ele sunt imobile, plate, de 0,6 mm lungime, culoarea devine mai inchisa pana la opaca si se pot observa ochii rosii ai viitorilor adulti.

Ouale – de culoare alb-galbuie-translucide sunt oval-alungite, de 0,2 mm lungime. Ouăle sunt depuse pe spatele funzelor. De la depunerea ouălor pana la eclozare sunt necesare cca. 6-10 zile.

Ciclul biologic:

Musculita alba de sera la plante ornamentale (Trialeurodes vaporariorum)  are la exterior (gradina, camp) circa  6-7 generatii/an, iar in spatiile protejate calde (sere, solarii incalzite, rasadite incalzite) – generatiile se succed continuu (ajunge la cca. 12 generatii/an). Ciclul de viata este de cca. 20-21 zile (temperaturile optime de crestere si dezvoltare se incadreaza in intervalul 21-24°). In sere, solarii si rasadnite incalzite se inmulteste tot timpul anului.

Primavara, dupa 20 mai, in gradina si camp cand temperaturile cresc, adultii hibernanti depun ouale primei generatii, pe spatele frunzelor – fixate de acestea cu ajutorul unui piciorus in epiderma frunzelor.

Dupa o perioada de incubatie de 6-10 zile, din oua apar larvele din stadiul 1, care sunt mobile. Larvele se hranesc cu ajutorul aparatului de intepat si supt. Larvele trec prin 4 stadii in cca. 16-20 zile.

Noua generatie de adulti apare dupa cca. 21 zile si ciclul se reia, pentru o alta noua generatie.

In acelasi timp, plantele ornamentale (flori, arbusti)  pot fi colonizate si se intalnesc pe spatele frunzelor, exemplare de Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)  aflata in diferite stadii (ou, larva, nimfa, adult).

Daunatorul ierneaza in toate stadiile  pe plantele din spatii protejate (sere, solarii, rasadnite).

Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor ornamentale:

Musculita alba de sera este o specie care ataca si provoaca pagube insemnate in culturile de plante ornamentale din spatii protejate (sere, solarii, rasadnite), camp, gradina;

In stadiu de larva si nimfa atacul este mult mai periculos întrucât acestea se hranesc mai intens o perioada mai lunga.

Adultii, larvele si nimfele  dispun de un aparat bucal adaptat pentru intepat si supt „stilet”, cu ajutorul caruia inteapa si sug sucul celular din frunze (inteapa „floemul” vasele liberiene ce conduc seva elaborata si se hranesc cu aceasta), provocand astfel daune importante.

Adultii, larvele si nimfele de musculita alba de sera, secreta pe organele aeriene ale plantelor ornamentale substante lipicioase-translucide, cu aspect stralucitor, bogate in zaharuri („roua de miere”- „honeydew”). Prezenta  lichidului dulce secretat de insecta (roua de miere)  pe plante  conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei-Culoarea neagra pe frunze), furnicilor  si a altor insecte care se hranesc cu aceasta.

In general, daunatorul se regaseste in toate stadiile pe partea inferioara a frunzelor plantelor ornamentale.

Frunzele plantelor ornamentale  atacate se ingalbenesc, capata un spect marmorat, prezinta numeroase pete clorotice (de decolorare), se gofreaza iar plantele afectate au creșteri reduse si aspect debil.

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este vector pentru transmiterea a numeroase viroze periculoase la plantele atacate, încă din stadiul de răsad.

Atacul musculitei albe la plantele ornamentale poate conduce la întârzierea momentului infloririi sau împiedică total inflorirea, nu mai apar cresteri noi, afecteaza grav calitatea acestora (au aspect respingator) si devin greu vandabile, iar in final atacul poate conduce la ofilirea, uscarea plantelor.

Prevenire si Combatere:

Prezenta musculitei albe se poate observa usor pe spetele frunzelor plantelor ornamentale, prin monitorizarea permanenta a acestora;

Detectarea daunatorului se face usor, cu ajutorul capcanelor lipicioase de culoare galbena.

Prezenta daunatorului este adesea semnalata de catre furnici, care se hranesc cu roua de miere;

Detectarea prezentei daunatorului si aplicarea imediata de tratamente cu insecticide specifice.

A. COMBATERE BIOLOGICA CU PRADATORI

♦  se utilizeaza acarianul pradator  Amblyseius swirskii; etc.

 

B. COMBATERE CU INSECTICIDE

INSECTICIDE / substante active  utilizate in combaterea daunatorului:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I: Insecticide biologice (BIO) – utilizate in combaterea  biologica:

II. Insecticide de ultima generatie – utilizate in combaterea  conventionala:

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor din toate clasele (insecticide biologice, sistemice, regulatori de crestere, etc.) – pentru a evita aparitia formelor  rezistente de musculita alba la un anumit produs “inseticid”.

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), la Hibiscus rosa-sinensis – partea inferioara a frunzei

Fig. 2 Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), la Hibiscus rosa-sinensis

Fig. 3 Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), la Hibiscus rosa-sinensis

Fig. 4 Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), la Hibiscus rosa-sinensis – oua, larve, adulti

Fig. 5 Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), la Hibiscus rosa-sinensis – roua de miere  „honeydew”

Fig. 6 Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), la Poinsettia pulcherrima – larve, adulti

Fig. 7 Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), la Poinsettia pulcherrima – roua de miere  „honeydew”

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Musculita alba la Flori si Arbusti-identificare, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii