Horticultorul.ro

ian. 23 2022

Tufanele (Chrysanthemum indicum): ingrijire

Familia: ASTERACEAE – COMPOSITAE

Demumire populara: Crizantema indiana, Tufanele

Denumire stiintifica: Chrysanthemum indicum

Origine: Chrysanthemum indicum este o planta originara din Asia (Estul Chinei si Centru Japoniei).

Proprietati ornamentale: Chrysanthemum indicum este o planta decorativa prin flori, cu aspect de tufa compacta, ce poate ajunge la inaltimi de 50-60 cm.

Crizantema indiana este o planta decorativa prin flori, cultivata adesea in gradina, plantata direct in sol sau in ghivece, containere.

Frunzele de Chrysanthemum indicum sunt alterne, adanc serate, de culoare verde, cu miros specific.

Crizantema indiana este o floare de toamna, inflorirea ei are loc de la sfarsitul verii pana toamna tarziu (august-noiembrie). Crizantema este o planta sensibila la durata de iluminare, inflorirea ei are loc cand zilele se scurteaza.

Florile de Chrysanthemum indicum  sunt mici, simple, de culoare galbena. Se recomanda indepartarea florilor uscate, pentru a stimula inflorirea.

Substratul (pamantul) trebuie sa fie fertil (bogat in materie organica) si bine drenat, mentinut reavan in perioada calda a anului, dar fara a crea execs de umiditate la nivelul radacinilor. Chrysanthemum indicum  prefera un  pH intre 6-6,5 dar suporta un pH  intre 5,5-7,3.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea plantelor de Chrysanthemum indicum, aceasta prefera locurile luminoase, insorite din gradina.

Udarea la Chrysanthemum indicum se face folosind cantitati moderate de apa, de 2-3 ori pe sapatamana, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan (de primavara pana iarna).

Temperatura este un factor important pentru dezvoltarea optima a Chrysanthemum indicum. Aceasta este sensibila la temperaturile extreme, mult prea ridicate vara si foarte scazute iarna, dar poate suporta temperaturi negative, de pana la -5°C.

Inmultirea  la Chrysanthemum indicum se poate realiza prin seminte, butasi sau prin devizarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza in perioada de crestere vegetativa activa, folosind ingrasaminte complexe ce contin o cantitate mai mare de azot (N), iar pentru  a stimula inflorirea, se recomanda utilizarea de ingrasaminte complexe ce contin cantitati mai mari de potasiu (K).

Regulatori de crestere si inflorire la Crizanteme. Pentru controlul procesului de crestere si inflorire se pot utilizarea regulatori de crestere:

  1. Produse cu substranta activa: clormequat clorura;
  2. Bonzi (paclobutrazol).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Daunatori crizantemelor:

Acarieni, Melci, Viermi albi, Viermi sarma, Afide, Tripsi, Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)etc.

Bolile crizantemelor:

Rugina alba a crizantemelor (Puccinia horiana) – se combate cu Dithane M-45 (80% mancozeb);

Caderea plantutelor (Pythium spp.); Fainarea crizantemelor (Oidium chrysanthemi); Patarea bruna (Septoria chrysanthemella); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Ascochitoza crizantemelor (Ascochyta chrysanthemi); Rhizoctonia spp.; Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus on chrysanthemum-TSWV);   Aspermia crizantemelor (Chrysanthemum aspermy virus); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Stiati ca … Crizantemele “Piretrul de Dalmatia” (Chrysanthemum cinerariaefolium) stau la baza extragerii cunoscutelor insecticide din clasa Piretroizilor de origine naturala.

Fig. 1 Tufanele (Chrysanthemum indicum)

Fig. 2 Tufanele (Chrysanthemum indicum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tufanele (Chrysanthemum indicum): ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii