sept. 23 2015

Antracnoza fasolei: identificare, prevenire, combatere

fasole--333Denumire populara: Antracnoza fasolei

Denumire stiintifica: Colletotrichum lindemuthianum sin. Gloeosporium lindemuthianum, Glomerella lindemuthiana, etc.

Denumire populara in engleza: anthracnose of bean, bean speck, etc.

Antracnoza fasolei  este una dintre  cele mai frecvente boli micotice la fasole. Aceasta poate afecta grav culturile de fasole, afectând  producția atat calitativ cat si cantitativ.

Plante gazda: Specii de fasole (Phaseolus spp.), Bobul de gradina (Vicia faba), Fasolea cu ochi negrii (Vigna unguiculata), etc.

Cauza bolii:

Boala este provocata de ciuperca Colletotrichum lindemuthianum. Ciuperca isi dezvolta miceliul in zonele intercelulare, iar subcuticular apar acervulii (lagare de conidiofori cu conidii). Conidioforii au forma cilindrica, acestia  poarta in varf  conidiile de forma cilindrica – cu capetele rotunjite, sunt hialine (au transparenta sticlei),  unicelulare, de  11-20 x 2.5-5  µm.

Biologia & ecologia bolii:

Aparitia bolii este favorizata de:  prezenta apei pe frunze  (precipitatii, irigare prin aspersie) timp de 18-24 ore; temperaturi in intervalul  de  13-27°C.  Perioada in care apar primele simptome de la infectie este de 4-9 zile. Un ciclu complet de la infectie pana la sporulare dureaza 7-14 zile.

Agentul patogen este raspandit cu ajutorul: vantului, apei din precipitatii & irigatii prin aspersie,  lucratorilor, masini agricole.

Transmiterea agentului patogen de la un an la altul se face prin intermediul semintelor si resturilor de plante infectate (sporii de rezistenta pana la 2 ani in resturile de plante infectate aflate in camp si pana la 5 ani in pastai si seminte aflate in depozit).

Semnele atacului si afectarea plantelor de catre antracnoza fasolei:

Boala se manifesta pe toate organele plantei: frunza, radacina, tulpina, pastaie, etc.

Boala afecteaza plantele inca din faza de cotiledoane, astfel semintele infectate ce pot avea pete de culoare maro-inchis, vor transmite ciuperca la plantutele abia rasarite. Pe cotiledoane apar pete mici – inchise la culoare (galbui, brun-negricioase), circulare, scufundate in tesut  iar pe hipocotil pete ruginii, alungite, scufundate in tesut.

Atacul poate cuprinde si radacina plantelor tinere, care sunt acoperite de un mucegai roz si vor putrezii conducand la moartea acestora.

Pe frunze apar pete in apropierea nervurilor sau pe acestea, debutul se manifesta pe partea inferioara a frunzei. Petele sunt unghiulare de culoare maronie.

Atacul pe pastai se manifesta la inceput prin pete mici care cresc si produc leziuni circulare, scufundate, inchise la culoare, de culoare cafenie iar pe margine au o banda maro-inchis.

Atacul apare si pe petiol sau pe tulpina sub  forma unor pete alungite, scufundate, de culoare maro-inchis.

Plantele abia rasarite se pot usca sau raman pipernicite;  tulpile atacate se pot usca sau frange; pastaile capata un aspect inestetic pentru a fi comercializate, se zbarcesc, semintele vor fi si ele infectate

Prevenirea si combaterea bolii:

  • Rotatia culturilor la peste 2-3 ani;
  • Infiintarea culturilor cu seminte certificate ca fiind  libere de agenti patogeni;
  • Infiintarea culturilor departe de perimetre unde s-a cultivat anterior fasole;
  • Cultivarea de soiuri si hibrizi cu toleranta la ciuperca;
  • Tratarea semintelor cu fungicide specifice;
  • Monitorizarea plantelor din cultura;
  •  Aplicarea preventiva  de tratamente foliare  cu fungicide; etc.

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea antracnozei la fasole:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Antracnoza fasolei: identificare, prevenire, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii