ian. 05 2013

Viroze la plantele de Tomate

Virozele tomatelor  sunt boli deosebit de grave provocate de virusuri. Virozele sunt boli grave intrucat afecteaza iremediabil plantele si productia. Pentru viroze  nu exista masuri de combarere ci numai masuri de preventie.

Virozele frecvent intalnite la tomate sunt:

1. Mozaicul tomatelor (Tobacco mosaic virus in tomatoes –TMV);

2. Boala petelor de bronz la Tomate, Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus– TSWV);

3. Boala frunzelor de feriga, Filozitatea tomatelor (Cucumber mosaic virus in tomato-CMV).

Biologia si Transmiterea virozelor

Virusii plantelor au caracteristici oarecum asemanatoare cu virusii care infecteaza animalele, cu toate astea virusii de plante infecteaza numai plantele. Virusii sunt organisme extrem de mici – nu se vad la microscopul optic ci doar la cel electronic. Virusurile sunt compuse dintr-un strat de proteine ce inveleste materialul genetic (ADN sau ARN) si se reproduc numai in interiorul celulelor vii ale organismelor gazda.

Virusurile nu au posibilitati autonome de raspandire, din acest motiv transmiterea acestora de la o planta la alta se bazeaza pe diferiti vectori: daunatori (afide, tripsi, cicade, acarieni, care se hranesc pe tesuturi infectate cu sucul celular al plantelor si se muta de pe o planta infectata pe una sanatoasa determinand astfel transmiterea virusurilor) sau mecanic (prin unelte, mana murdara, haine, etc.). Vectorii transmit virozele de la plantele infectate la cele sanatoase.

In momentul cand virusul infecteaza o noua planta, acesta se inmulteste si se raspandeste rapid in interiorul noii gazde (infectand inclusiv semintele). Astfel, boala se transmite usor la o noua generatie de plante conducand in final la compromiterea noii culturi.

 1. Mozaicul tomatelor (Tobacco mosaic virus in tomatoes –TMV) este transmis prin: seminte infectate si mecanic (contactul intre plante, unelte, mainile si hainele oamenilor);
 2. Boala petelor de bronz la Tomate, Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus– TSWV) este transmisa usor de catre Trips;
 3. Boala frunzelor de feriga, Filozitatea tomatelor (Cucumber mosaic virus in tomato-CMV) este transmisa de catre Afide.

Semnele bolii

 1. Mozaicul tomatelor (Tobacco mosaic virus in tomatoes –TMV)- frunzele plantei afectate stagneaza din crestere, sunt usor incretite, rasucite cu pete verzi-galbui difuze ce alterneaza cu verdele specific. Boala provoaca deformarea frunzelor, fructelor si tulpinilor, iar mare parte din flori raman sterile;
 2. Boala petelor de bronz la Tomate, Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus– TSWV) – frunzele se curbeaza in jos, au nervuri brun-rosiatice si pete cu aspect de bronz. Pe frunze si fructe apar pete circulare, marmorate de culoare galben-palid, rosu-palid. Aspectul de bronz apare si pe petiol si tulpina. Plantele afectate stagneaza din cresere inca din tinerete (piticire) si au o fructificare slaba.
 3. Boala frunzelor de feriga, Filozitatea tomatelor (Cucumber mosaic virus in tomato-CMV) plantele afectate formeaza frunze filiforme „frunza de feriga”. Frunzele au aspect marmorat – zone de verde inchis, verde deschis si galben. Plantele infectate raman mici, formeaza fructe putine si fara gust.

Atentie!!! Simptomele virozelor pot fi adesea confundate cu simptome identice  ce pot fi cauzate de: tratamente cu hormoni (ex. cei utilizati pentru stimularea legarii florilor de tomate) sau  erbicide. Acestea sunt substante volatile cu care planta de tomate nu este obligatoriu sa intre in contact direct, vaporii acestora afecteaza de la distanta tomatele care sunt extrem de sensibile.

Masuri  de preventie

 • Pentru evitarea virozelor (bolilor cauzate de virusi) se recomanda folosirea de seminte certificate libere de viroze sau cultivarea de plante cu rezistenta genetica la anumiti virusi;
 • Plantele virozate din rasad sau cultura se inlatura cu precautie (fara sa atingem plante sanatoase) si se distrug prin ardere;
 • Spalarea pe maini cu apa si sapun sau utilizarea de manusi chirurgicale de unica folosinta;
 • Dezinfectarea instrumentelor si uneltelor cu un dezinfectant profesional Virkon S;
 • Combaterea daunatorilor (afide, cicade, trips, acarieni, etc.) ce sunt vectori de transmitere a virusurilor;
 • Combaterea buruienilor din culturi si vecinatatea acestora.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Mozaicul tomatelor (Tobacco mosaic virus in tomatoes –TMV), frunze afectate

Fig. 2  Boala frunzelor de feriga, Filozitatea tomatelor (Cucumber mosaic virus in tomato-CMV)

Fig. 3 Ofilirea patata, Boala petelor de bronz (Tomato spotted wilt virus– TSWV)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Viroze la plantele de Tomate

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii