feb. 02 2017
Bolile morcovului: identificare – afectarea plantelor
Cele mai grave si frecvente Boli la soiurile de Morcov (Daucus sativus), cultivate in gradina si camp.
1. Alternarioza morcovului (Alternaria dauci) – este unda dintre cele mai grave boli intalnite in culturile de morcov. Patarea neagra este cauzata de ciuperca Alternaria dauci. Aparitia alternariozei la morcov este favorizata de prezenta apei pe frunze, umiditate atmosferica ridicata si temperaturi optime intre 17-25°C. Ciuperca ataca frunza, tija florifera, tulpina, radacina si florile morcovilor. Atacul pe frunze se poate observa prin prezenta unor pete care acopera marginea frunzelor, de culoare bruna, care vireaza in maro inchis. Frunzele afectate se usuca.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Alternarioza morcovului (Alternaria dauci);
2. Cercosporioza morcovului (Cercospora carotae) – este o boala foarte grava intalnita la plantele de morcov. Cercosporioza morcovului este cauzata de prezenta ciupercii Cercospora carotae. Prezenta apei pe frunze si temperaturi intre 20-28°C sunt principalii factori care favorizeaza aparitia bolii. Primele semen ale bolii apar pe frunzele tinere. Semnele atacului se pot observa pe marginea frunzelor, unde apar pete neregulate, necrotice, de dimensiuni reduse, care in timp cresc si se unesc intre ele, afectand o parte insemnata din frunza. Frunzele afectate se ofilesc si se usuca.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cercosporioza morcovului (Cercospora carotae);
3. Fainarea morcovului (Erysiphe umbelliferarum) – este o boala care ataca grav organele verzi (frunze, tulpini si inflorescente) ale plantelor de morcov. Fainarea la morcov este cauzata de prezenta ciupercii Erysiphe umbelliferarum. Umiditatea atmosferica ridicata si temperaturile moderate, intre 10-32°C, reprezinta factorii care favorizeaza aparitia fainarii in culturile de morcov. Atacul fainarii debuteaza sub forma unor pete circulare, de dimensiuni reduse, albe, pulverulente, care evolueaza si ajung sa acopere intreaga frunza. Fainarea conduce la rasucirea, brunificarea si uscarea frunzelor afectate.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fainarea morcovului (Erysiphe umbelliferarum);
4. Mana la morcov (Plasmopara dauci) – este o boala intalnita si in culturile de morcovi. Mana la morcov este cauzata de prezenta ciupercii Plasmopara dauci. Boala afecteaza frunzele de morcov, in special cele de la baza plantelor. Pe frunzele afectate apar pete de culoare galbena, pe partea superioara, cărora le vor corespunde pete de culoare gri-lucios pe partea inferioara a frunzelor. Frunzele afectate de mana se usuca;
5. Septorioza la morcov (Septoria carotae) – este o boala cauzata de ciuperca Septoria carotae. Aceasta boala afecteaza frunzele plantelor de morcovi, pe care apar pete de culoare galben-bruna;
6. Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum) – este o boala ce provoaca pierderi importante in culturile de morcov. Putregaiul alb este cauzat de prezenta ciupercii Sclerotinia sclerotiorum. Boala se manifesta mai ales la plantele din depozite. Atacul ciupercii se poate observa prin prezenta unor pete umede, acoperite cu puf alb, care conduc la putrezirea toatala a radacinilor de morcovi afectate;
7. Putregaiul moale al radacinilor (Erwinia carotovora subsp. carotovora) – este o boala care ataca radacina morcovului din camp si mai ales in depozite. Putregaiul moale este cauzat de prezenta bacteriei Erwinia carotovora subsp. carotovora. Semnele atacului sunt vizibile in partea superioara a radacinilor, unde apar la inceput pete de culoare galbena-maronie, cu aspect umed. Petele se extind si ajung sa afecteze in intregime partea superioara a morcovilor, cauzand astfel pierderi insemnate;
8. Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea, Botryotinia fuckeliana) – este o boala întâlnita frecvent in depozitele de morcovi. Putregaiul cenusiu este cauzat de prezenta ciupercii Botrytis cinerea. Aceasta boala afecteaza radacinile de morcov, care putrezesc;
9. Putrezirea apoasa (Rhizopus stolonifer) – este o boala de depozit, cauzata de prezenta ciupercii Rhizopus stolonifer. Pastrarea radacinilor de morcovi in depozite neconforme (cu temperaturi ridicate, slab aerisite si cu umiditate crescuta) conduce la aparitia bolii.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bolile morcovului: identificare – afectarea plantelor