aug. 19 2015
Fainarea Morcovului: identificare, combatere, tratamente
Denumire populara: Fainarea morcovului, Fainarea umbeliferelor
Denumire stiintifica: Erysiphe umbelliferarum sin. Erysiphe heraclei, Erysiphe communis f. umbelliferarum
Denumire populara in engleza: powdery mildew of carrot, powdery mildew of parsley
Fainarea morcovului afecteaza grav organele verzi ale plantelor de morcov, producand pagube insemnate (aparatul foliar poate fi pierdut in totalitate). Afectarea frunzelor de morcov face dificila recoltatea mecanizata a acestora.
Cauza bolii:
Boala „Fainarea Morcovului” este provocata de ciuperca Erysiphe umbelliferarum. Ciuperca dezvolta pe frunze conidii (tip Oidium) solitare, subcilindrice la cilindrice de 25-42 x 9-20 µm (Vezi fig.). Cleistotecile (poliasce-ascofruct inchis) se pot observa mai rar, acestea au diametrul de 75-110 µm, prezinta apendici lungi si contin 3-5 ascospori de 20-30×10-15 µm.
Plante atacate/gazda: morcov, pastarnac, marar, patrunjel, telina, fenicul, etc (alte Umbelliferae).
Biologia & Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Aparitia bolii (infectia) este favorizata de umiditatea atmosferica ridicata si temperaturi moderate in intervalul 10-32°C. Un ciclu complet de dezvoltare pana la sporulare are loc pana la 7 zile. Nu este necesara prezenta unei pelicule de apa pe frunze, ca in cazul altor boli fungice. Plantele stresate de o seceta prelungita sunt mai sensibile la atacul de fainare. In conditii optime primele semne pot aparea la 15-20 zile de la infectie.
Plantele de morcov sunt mult mai sensibile la atacul de fainare, dupa aproximativ 7 saptamani de la rasarire.
Boala poate fi intarziata de catre ploaie sau irigarea prin aspersie.
Agentul patogen este raspandit cu ajutorul vantului.
Transmiterea agentului patogen de la un an la altul se face prin intermediul sporilor de rezistenta – cleistotecie cu ascospori.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre – Fainarea morcovului:
Atacul ciupercii apare de obicei pe frunzele mature si imbatranite.
Semnele atacului se pot observa cu usurinta pe organele verzi ale plantei – frunze (debuteaza pe partea inferioara) sub forma unor pete albe, pasloase si pulverulente (conidiile ciupercii);Vezi fig. Spre finele vegetatiei pe pasla alba se pot observa puncte negricioase, in care sunt sporii de rezistenta ai ciupercii (cleistotecile cu ascospori).
Pe frunzele tinere atacul debutează sub forma unor pete mici, circulare, albe, purverulente care evolueaza si acopera intreaga frunza.
Frunzele afectate se rasucesc, deformeaza, clorozeaza, brunifica si in final se usuca.
Ciuperca afecteaza frunzele, tulpinile si inflorescentele plantelor.
Unele soiuri (Nantes, etc.) sunt mai sensibile la atacul de fainare.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Fainarea morcovului:
Cultivarea de soiuri si hibrizi cu toleranta la ciuperca;
Irigarea prin aspersie astfel incat plantele sa nu sufere de seceta;
Combaterea buruienilor, intrucat unele pot fi plante gazda;
Fertilizarea corespunzatoare a culturilor de morcov;
Monitorizarea plantelor din cultura si aplicarea de tratamente cu fungicide la nevoie; etc.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea fainarii la morcov:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
- Flint Max 75 WG (trifloxistrobin 250 g/kg + tebuconazol 500 g/kg);
- Ortiva (250 g/l azoxistrobin);
- Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol);
- Luna Experience 400 SC (fluopiram 200 g/l + tebuconazol 200 g/l);
- Thiovit Jet (sulf 80%).
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fainarea Morcovului: identificare, combatere, tratamente