Horticultorul.ro

feb. 15 2014

Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum)

Patrunjel de radacina-Petroselinum crispum varFamilia: UMBELLIFERAE

Patrunjel de radacina  se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Morcovul, Telina si  Pastarnacul

Denumire populara: Patrunjel de radacina, Patrunjel pentru radacina

Denumire stiintifica: Petroselinum crispum var. tuberosum sin. Petroselinum crispum convar. radicosum

Denumire populara in alte limbi: engleza – Parsley root, Parsley radix; germana – Petersilie; japoneza – Paseri; spaniola – Perejil, franceza – Persil, italiana- Prezzemolo, latina – Petroselini radix.

Grupa Legumicola: Legume pentru Radacini, Radacinoase

Utilizare: Legumicola, Planta medicinala

Patrunjelul a fost utilizat intai ca planta medicinala si apoi ca leguma.

Origine

Patrunjelul  este originar din Sudul Europei,  zona Mediteraneeana unde se regaseste in flora spontana. Patrunjelul s-a utilizat inca din antichitate in special pentru proprietatile sale terapeutice si mai putin pentru cele alimentare.

Sortimentul de Patrunjel de radacina  – soiuri, hibrizi (F1):  Zaharat (2009), Félhosszú (2003), Arsem (2008), Oltis (2007), etc.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – plantele de patrunjel sunt putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de patrunjel germineaza incepand cu 10 ºC si au nevoie de 30 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15-20 ºC (germineaza in 15 zile).

Patrunjelul de radacina  (Petroselinum crispum var. tuberosum)  prefera temperaturi in intervalul 11…20ºC. Temperatura  minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 29ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -5ºC.

Lumina: patrunjelul de radacina este o planta cu temperament de lumina (se cultiva in locuri insorite).

Umiditatea (apa):

Patrunjelul de radacina  este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului) preferand solurile reavene in fenofaze ca: germinare, rasarire, cresterea si dezvoltarea radacinii. Umiditatea excesiva in sol si aer conduce la aparitia bolilor.

Solul  – Patrunjelul de radacina  este o specie cu cerinte deosebite fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri fertile, bine drenate, reavene, afanate, usoare sau mijlocii. Planta prefera solurile  luto-nisipoase, nisipoase, aluviale, etc.

Reactia solului: patrunjelul prefera  un  pH intre 6-7.5 dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8.3;

Descrierea plantei:

Patrunjelul de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum) este o specie erbacee bienala sau in primul an se dezvolta radacina-comestibila, iar in anul 2 apar tulpinile florifere, florile si fructele.

  • Radacina   principala este  comestibila, pivotanta, turgescenta, bine dezvoltata si ingrosata (tuberizata), de 10-30 cm lungime atinge un diametru in partea superioara de 2-5 cm. Culoarea radacinii este alb-cenusie la exterior cu pulpa de culoare alba, gustul dulceag si aroma specifica. Radacina la patrunjelul de radacina poate avea diferite forme: conica, tronconic-alungita (Vezi fig.);
  • Frunzele – 15-30 sunt dispuse intr-o rozeta, acestea sunt 2-3 ori penat-sectate, cu lobii dintati, lung petiolate,  cu aroma specifica (Vezi fig.);
  • Tulpina florifera – apare in anul 2 este inalta de 1.3-1.5 metri, cilindrica, usor striata, bine ramificata, adesea fistuloasa (goala pe dinauntru);
  • Florile sunt grupate in inflorescenta de tip umbela-compusa, mici de culoare alb-verzuie sau galbena, hermafrodite. Infloreste in intervalul iunie-august;
  • Fructele sunt de tip dicariopse, ovale, fara perisori, cu 5 coaste longitudinale (Vezi fig.).

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Patrunjelul de radacina se utilizeaza ca specie legumicola de la care se consuma radacina utilizata in diverse preparate culinare, etc.

Recoltarea radacinilor se face cand acestea au atins dimensiunile specifice varietatii, in partea superioara au un diametru de minim 1.5-5 cm.

Inmultirea si infiintarea culturii de patrunjel de radacina se face prin semanat direct in camp sau gradina in martie la o adancime de 1-2 cm.

Bolile patrunjelului de radacina: Ofilirea vasculara (Fusarium spp.), Fainarea umbeliferelor (Erysiphe umbelliferarum), Septorioza (Septoria petroselini), Alternarioza (Alternaria petroselini), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora pv. carotocora), Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum), Mana patrunjelului (Plasmopara petroselini).

Boli de depozit la patrunjelul de radacina: Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Putrezirea apoasa (Rhizopus stolonifer), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora pv. carotocora).

Daunatorii patrunjelului de radacina: Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae); Nematodul bulbilor si tulpinilor (Ditylenchus dipsaci), Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica)Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata)Musca morcovului (Psila rosae), Plosnita vargata a Umbeliferelor (Graphosoma lineatumn),  etc.

Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum)

Fig. 1 Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum)

Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum)

Fig. 2 Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum), sectiune

Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum)

Fig. 3 Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum)

Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum)

Fig. 4 Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum), cultura

Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum)

Fig. 5 Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum), seminte

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Patrunjel de radacina (Petroselinum crispum var. tuberosum)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii