Horticultorul.ro

mai 16 2016

Buburuza pradator pentru: afide-thrips-musculita alba

Buburuza pradator pentru daunatori periculosi-1Denumire populara: Buburuza, Gargarita

Denumire stiintifica: Cocinella septempunctata;  Adalia bipunctata sin. Coccinella sexpustulata

Denumire populara in engleza: Ladybird, Seven spot, Sevenspotted lady beetle

Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata sin. Coccinella sexpustulata)  raspandita in Europa Centrala si de Nord, America de Nord, este importanta intrucat este folosita ca pradator in combaterea biologica.

Gargarita (Cocinella septempunctata) este originara din Europa si Asia.

Buburuza este un pradator important de afide (se hraneste cu afide), aceasta fiind foarte utila intr-un ecosistem. Cocinella septempunctata este o specie comuna, folosita pentru control biologic din agricultura, principala prada a  Buburuzei sunt paduchii de frunze „Afidele”, un daunator deosebit de periculos in horticultura & agricultura. Afidele afecteaza grav plantele si sunt unul din principalii vectori de transmitere a virozelor la plante.

Buburuza este o specie care poate zbura, ea fiind activa pe timpul zilei. Este o specie polifaga, se hraneste (vaneaza) in special  afide si insecte de aceleași dimensiuni cu afidele (thrips, musculita alba, etc.).

Prezenta buburuzei in cultura ne semnaleaza si prezenta afidelor.

Ouale sunt ovale, alungite de 1 mm lungime. Femelele depun intre 200-1000 oua in 1-3 luni.

Dupa iesirea din ou, larva poate ajunge pana la 4-7 mm lungime (in 10-30 zile), ea consuma mai intai coaja oului in care a fost, apoi ouale infertile din jurul ei. A doua generatie de buburuze poate sa apara peste o luna. Si larvele de buburuza  sunt pradatori pentru afide (Vezi fig.) si pot consuma 30-40 afide/zi.

Stadiul de pupa dureaza intre 3-12 zile in functie de temperatura. La o temperatura de 20°C dureaza 8 zile.

Adultul are 7-8 mm lungime, prezinta pe elitrele rosii sau portocalii  cu puncte negre (intre 0-9 puncte). Un adult de Buburuza traieste intre 1-2 ani, in functie de supravietuirea din timpul iernii. Adultul ierneaza in spatii protejate iar primavara femelele incep sa depuna ouale. Acestia se hranesc cu afide si pot consuma pana la 100 afide/zi.

Inca din 1950-1970 s-a intetionat intoducerea Cocinella septempunctata pentru controlarea pe cale naturala a afidelor din culturile horticole, dar abia in anul 1973 s-a observat un efect real.

Buburuza (Cocinella septempunctata) poate fi gasita in arealele unde sunt intalnite afide: livezi, terenuri cultivate cu legume, arbuști, arbori, pasuni, etc.

Studiile au aratat ca Buburuza (Cocinella septempunctata) poate fi folosita cu succes pentru controlul biologic impotriva Tripsului tutunului (Thrips tabaci) si al Musculitei albe de sera (Trialeurodes vaporariorum) in culturile din spatii protejate (sere, solarii)  cu aproape acelasi efect ca si pentru afide.

Buburuza (Cocinella septempunctata)

Fig. 1 Buburuza (Cocinella spp.), larva se hraneste cu afide

Buburuza (Cocinella septempunctata)

Fig. 2 Buburuza cu doua puncte  (Adalia bipunctata sin. Coccinella sexpustulata), adult

Buburuza (Cocinella septempunctata)

Fig. 3 Buburuza (Cocinella septempunctata), adult

Buburuza (Cocinella septempunctata)

Fig. 4 Buburuza (Cocinella septempunctata), larva

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Buburuza pradator pentru: afide-thrips-musculita alba

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii