aug. 16 2015
Tripsul tutunului (Thrips tabaci): identificare, combatere
Familia: Thripidae
Denumire populara: Tripsul tutunului, Tripsul comun al tutunului, Tripsul cepei
Denumire stiintifica: Thrips tabaci sin. Thrips communis, Thrips allii, Thrips solanacearum, Thrips striatus
Denumire populara in engleza: tobacco thrips, thunderflies, common cotton thrips, onion thrips, cotton seedling thrips, potato thrips; etc.
Daunator deosebit de periculos atat prin actiunea directa cat si indirecta (vector alaturi de afide pentru transmiterea virozelor (TSWV, etc.) la plantele atacate.
Plante atacate/gazda: Tripsul tutunului este o specie polifaga si ataca specii de plante din peste 25 Familii: legume (ardei, tomate, castravete, vinete, salata, mazare, ceapa, usturoi, usturoi de Egipt, praz, varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles, varza de frunze, varza chinezeasca, varza creata, conopida, broccoli, gulie, pepene galben, morcov, mazare, dovlecel, sparanghel, etc.); flori (trandafir, orhidee, crizantema, ananas, gerbera, garoafa, etc.); pomi (cais, prun European, piersic, capsun, etc.); tutun, bumbac; arbori si arbusti ornamentali; trandafiri, buruieni, etc.
Insecta se gaseste atat in spatii protejate (rasadnita, sera, solar, etc.) cat si in camp, gradina, pajisti, pasuni, etc.
Biologia si Descrierea/Identificarea – Tripsului tutunului:
Insecta se hraneste cu polen sau inteapa si suge seva din organele plantei.
Adultii au dimensiuni intre 0.8-1.2 mm, masculii (acestia sunt rari intrucat reproducerea este doar partenogenetica) sunt mai mici decat femelele sunt zvelti, pot sa sara la nevoie sunt rapizi, pot sa zboare (larvele nu zboara). Au 4 aripi galben-maro inchis, compuse dintr-o nervura longitudinala pe care se prind perpendicular numerosi peri – capatand un aspect franjurat (in repaus aripile sunt pliate de-a lungul corpului) iar corpul este galben-cenusiu sau galben-maro inchis (Vezi fig.). Antenele sunt compuse din 7 articule. Adultii sunt atrasi de culorile galben si alb.
Femelele trăiesc 13-22 zile, timp in care isi introduc (depun) ouale sub epiderma frunzelor, florilor, fructelor. Acestea pot depune in decursul vietii un numar de 30-80 oua.
Ouale de trips comun sunt opace de culoare alb-laptos sau galben-pal, eliptice sau fusiforme, de dimensiuni microscopice 200 μm lungime cu 100 μm latime. Acestea sunt introdu-se (depuse) de femele cu ajutorul ovipozitorului intr-o incizie realizata sub epiderma (in tesutul parenchimatic) la frunze, cotiledoane, boboci, petale, fructe. Unul din capetele ouălor este aproate de suprafata tesutului si permite larvei sa iasa cu usurinta. Perioada de incubatie a ouălor este intre 3-4 zile.
Larvele au dimensiunea de 0.5-1.2 mm, corpul este alungit-eliptic, zvelt, nu au aripi (nu pot zbura), de culoare galbuie, se deplaseaza cu repeziciune, ochi sunt inchisi la culoare si contrastează cu corpul alb-galben pal (Vezi fig.). Larvele prefera organele din varfurile de crestere: frunze tinere, flori. Insecta trece prin doua stadii larvare pe parcursul a 9-14 zile. Alaturi de adulti larvele in cele doua stadii produc daune însemnate culturilor atacate.
Larvele se impupeaza in sol la cativa cm adancime.
Pupa – insecta in stadiul larvar 2 migreaza in sol la baza plantelor si se transforma intai in prepupa (dureaza 2 zile) si apoi in pupa (5 zile).
Ciclul biologic pentru Tripsul tutunului:
In spatii protejate (sere, solarii) se pot dezvolta intr-un an 4-6 sau mai multe generatii, in functie de temperatuile inregistrate. In serele calde tripsul tutunului se dezvolta continuu si poate ajunge si la 10-14 generatii/an. La culturile din camp si gradina pot aparea 3-5 generatii/an.
Intervalul de temperatura in care apare si se dezvolta tripsul comun (Ou – Larva I – Larva II – Prepupa – Pupa – Adult) este de 10-30 ºC iar temperaturile optime se situeaza in jurul valorii de 20-30 ºC (lunile de vara sunt ideale pentru trips). Ciclu de viata poate fi intre 20 -45 zile (3-4 saptamani in lunile calduroase de vara).
Tripsul tutunului ierneaza in stadiu de femela adulta in sol.
Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Tripsul tutunului:
Plantele sunt afectate grav in urma depunerii ouălor sub epiderna;
In timpul hranirii tripsul isi injecteaza saliva in organele plantei avand ca efect secundar grav avortarea florilor (florile de ardei, castravete, tomate nu leaga);
Atacul asupra bobocilor floriferi poate conduce la incapacitatea acestora de a se mai deschide – înflori;
Locul unde tripsul s-a hranit (a supt seva) apare sub forma a numeroase puncte pe organele plantei. Organele se pot deforma sau devin tinta atacului pentru unele ciuperci patogene;
Atacul pe frunze apare sub forma unor pete galben-cenusii, castaniu-inchise, argintii (Vezi fig). Zonele atacate se regasesc adesea de-a lungul nervurilor frunzei.
Exemplarele de trips comun (adulti sau larve in stadiu 2) prefera spatele frunzelor tinere si florile (Vezi fig.).
Plantele grav afectate au un ritm de crestere lent.
Atacul pe fructe (Vezi fig.) afecteaza aspectul comercial al acestora si devin greu vandabile;
Tripsul comun este unul din principalii vectori pentru transmiterea bolilor grave ca: Tomato Spotted Wilt Virus – TSMV la legume (tomate, ardei), flori, etc.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Tripsul tutunului:
Combaterea este extrem de dificila intrucat in anumite stadii (pupa, ou si larve stadiu I) insecta este ferita de actiunea directa a insecticidelor specifice.
Tripsul tutunului este o insecta cu o capacitate mare de a dezvolta rezistenta la insecticidele specifice;
Strategia de combatere:
- In sere si solarii folositi folie speciala ce blocheaza spectrul UV (tripsul vede in spectrul UV). Utilizarea foliei speciale conduce la incetinirea ritmului de inmultire al tripsului;
- Utlizati capcane cu lipici, de culoare albastra sau galbena. Capcanele vor indica prezenta tripsului in camp, gradina, sera si solar (Vezi fig.).
- Folositi folia de mulci pentru a rupe (bloca) contactul tripsului cu solul (tripsul se transforma in adult in sol), printr-o mulcire totala;
- Aplicati insecticide sistemice din clasa neonicotinoizi prin udarea plantelor in stadiul de rasad si imediat dupa plantarea rasadului;
- Resturile de plante ramase la desfiintarea culturii se vor arde.
A. COMBATERE BIOLOGICA CU PRADATORI
♦ se utilizeaza specii de Orius spp.: Orius laevigatus, Orius insidiosus, Orius majusculus.
B. COMBATERE CU INSECTICIDE
Insecticide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Insecticide biologice:
- Requiem Prime (152,3 g/L amestec de terpenoide QRD 460);
- Laser 240 SC (240 g/l spinosad) – produs dintr-o bacterie “Saccharopolyspora spinosa”;
- Nexsuba (spinosad 240 g/l), insecticid biologic, ce poate fi folosit și la culturile ecologice/organice; etc.
II. Insecticide sistemice – clasa neonicotinoide:
III. Insecticide – piteroizi de sinteza:
Atentie !!!
- Tratamentele la substrat pentru legume, flori se fac cu ajutorul unelor insecticide sistemice din clasa neonicotinoizi prin udarea plantelor in stadiul de rasad la cubulet conform recomandarilor de pe eticheta produselor;
- Tratamentele foliare se vor face inca de la aparitia primilor adulti (depistati cu ajutorul capcanelor) si se continua pe toata durata sezonului;
- Tratamentele foliare se fac succesiv „3-4 tratamente in bloc” (se repeta la un interval de 5-7 zile) si vor contine: Insecticid Larvicid + Insecticid Adulticid.
Fiecare insecticid (substanta activa) se va administra de maxim 3 ori intr-un an
Verificati cu atentie pe eticheta “Timpul de pauza pana la recoltare”
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Tripsul tutunului (Thrips tabaci): identificare, combatere