oct. 26 2014
Varza chinezeasca (Brassica chinensis var. pekinensis)
Familia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE
Varza chinezeasca se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Varza alba pentru capatana, Varza rosie pentru capatana, Varza de Bruxelles, Varza de frunze, Varza creata, Broccoli, Conopida, Gulia, etc.
Denumire populara: Varza chinezeasca
Denumire populara in engleza: Chinese cabbage, Chinese salad, White cabbage, etc.
Grupa Legumicola: Legume din grupa Verzei – Varzoase
Denumire stiintifica: Brassica pekinensis (lour.) rupr sin. Brassica pekinensis; Brassica campestris ssp. Pekinensis; Brassica campestris subsp. Pekinensis; Brassica chinensis; Brassica chinensis var. pekinensis; etc.
Origine
Varza chinezeasca este o specie erbacee anuala, a carei origine se presupune ca ar fi in Asia de Est – China. La baza verzei chinezesti sta specia Brassica campestris (originara din zona bazinului Mediteranean). In urma cu 2000 ani din Brassica campestrism ajunsa in China au luat nastere numeroase varietati printre care si cea cunoscuta azi sub numele de varza chinezeasca (Brassica campestris ssp. Pekinensis). Primele atestari documentare legate de varza chinezeasca dateaza din din secolele X si XIII (Jiang 1981, Li 1981).
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Varza chinezeasca: Bilko F1, Yuki F1, Vitimo F1, Granat, etc.
Utilizare: leguma
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – varza chinezeasca se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Semintele de varza germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 28 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…6 zile). O amplitudine termica diurna (zi/noapte) de 5-6 ºC da vigoare plantelor de varza chinezeasca. O scadere a temperaturilor < 16 ºC mai mult de 13 ore sau seceta prelungita va conduce la dezvoltarea tupinilor florifere.
Varza chinezeasca (Brassica chinensis var. pekinensis) prefera temperaturi in intervalul 16…22ºC. Temperatura minima suportata este de 8ºC iar cea maxima 33ºC.
Pragul de minim de la care plantele mature sunt afectate de inghet este de -7ºC (pentru perioade scurte).
Se recomanda cultura in locuri adapostite intrucat plantele pot fi afectate de prezenta vanturilor puternice.
Lumina: varza chinezeasca este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de zi scurta (<12 ore), cu cerinte ridicate fata de lumina (prefera locurile insorite).
Umiditatea (apa):
Varza chinezeasca este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de varza chinezeasca. Atentie !!! Lipsa apei (seceta) in fenofaza critica, poate afecta procesul de formare a capatanii.
Solul – Varza chinezeasca este o specie cu cerinte moderate spre ridicate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Varza chinezeasca suporta greu si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.
Reactia solului: varza chinezeasca prefera un pH intre 6.8-7.2 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae);
Descriere:
Varza chinezeasca in conditiile tarii noastre este o specie erbacee anuala (dezvolta si capatana si tulpina florifera in acelasi an) dar in alte tari este o planta bienala. Avand un ciclu scurt de cultura (40-90 zile, de la data plantarii rasadului si pana la recoltare).
- Frunzele de varza chinezeasca sunt asezate spiralat formand o rozeta, au nervura principala alba, crocanta si bine dezvoltata. Frunzele sunt scurt petiolate si formeaza o capatana mai afanata sau laxa, ce poate avea forma cilindrica, cilindrica-alungita, obovata sau ovata;
- Tulpina este scurta ceva mai groasa comparativ cu varza alba;
- Florile de varza chinezeasca sunt galbene, grupate in inflorescente de tip racem-lung, este frecventata de albine (planta melifera);
- Fructul este de tip silicva-cilindrica, ce contine 5-6 seminte mici, sferice de culoare maro-inchis;
- Radacina este fibroasa si exploreaza primii 20-25 cm de sol.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de varza chinezeasca.
Recoltarea capatanii se face pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii. Utilizare: capatana de varza chinezeasca se utilizeaza in diverse preparate culinare.
Inmultirea si infiintarea culturii de varza chinezeasca se poate face prin:
- seminte semanate pentru producerea de rasad.
Rasadul se produce pentru cultura de toamna (tarzie) sau pentru cultura in spatii protejate: solar si sera.
Boli la varza chinezeasca: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Bacterioza -Nervatiunea neagra (Xanthomonas campestris), etc.
Daunatori la varza chinezeasca: Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Melcii fara cochilie – Limaxul cenusiu, Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Cartita, Gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus quadridens), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Varza chinezeasca (Brassica chinensis var. pekinensis)