Horticultorul.ro

iun. 25 2014

Usturoiul comun (Allium sativum)

Usturoiul comun-Allium sativumFamilia: LILIACEAE

Usturoiul comun se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ceapa comuna, Prazul, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, Ceapa esalota, etc.

Denumire populara: Usturoiul comun, osturoi, usturoni, ai de gradina, ai, ai de primavara, ai de toamna, ai de vara, aniu, balb, scăloi, etc.

Denumire populara in alte limbi: engleza – Garlic, Cultivated garlic, Garlic oil; italiana – Aglio; germana – Knoblauch; franceza – Aïl, Ail commun, Ail blanc.

Grupa Legumicola: Legumele Bulboase

Denumire stiintifica: Allium sativum

Origine

Specie erbacee anuala, a carei origine se presupune a fi din Asia Centrala (Kazakhstan, Vestul Chinei, Uzbekistan). Usturoiul a fost cultivat  in Egipt (1.600 iHr.) dar si in China, India si zona Mediteraneana.

Usturoiul se cultiva in Romania pe intreg cuprinsul tarii (unde intruneste conditii favorabile) pe suprafete intinse atat in spatii protejate (usturoi verde) si direct in camp sau gradina.

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Usturoi:

Soiuri si hibrizi Romanesti: Ager (din 2009), Eduard (din 2010), Claudiu (din 2010), etc.

Utilizare: leguma, planta medicinala

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – usturoiul se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Usturoiul (Allium sativum) prefera temperaturi in intervalul 18…30ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 34ºC.

Pragul de minim de la care partea subterana (bulbii bine inradacinati) este afectata de inghet este de -20 ºC iar pentru cresterile tinere este de   -5ºC.

Bulbii pastrati la 20-23 ºC si plantati primavara tarziu nu formeaza capatana-mare (cu numerosi bulbisori-catei) ci doar un singur bulbisor mai mare.

Lumina: usturoiul este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de zi lunga (>14 ore). In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza capatana mare. Pentru usturoiul verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Usturoiul este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). In conditii de umbrire excesiva nu formeaza capatana.

Umiditatea (apa):

Usturoiul este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de usturoi.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – Usturoiul este o planta cu cerinte ridiate fata de sol vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. Usturoiul vegeteaza si pe solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase, dar rezultatele sunt adesea slabe.

Reactia solului: usturoiul prefera un pH intre 6-6.6 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.6-8.

Fertilizarea usturoiului: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de:  YARA.

Descriere:

Usturoiul este o specie erbacee anuala.

  • Bulbul ovoidal (capatana) estecompus din 12-15 bulbili (catei, graunti) prinsi pe un disc comun. Acestia sunt inveliti de tunici pergamentoase comune(Vezi fig.). Bulbul-grauntele de usturoi are in mijloc un mugur prins de discul propriu, acesta este acoperit de o zona carnoasa ce are la exterior tunica pergamentoasa. Prin plantare in camp din fiecare graunte (catel) de usturoi va lua nastere o noua planta (Vezi fig.);
  • Frunzele de usturoi sunt comestibile (usturoi verde), liniare, netede, de culoare verde, lungi de 20-60 cm, ascutite la varf (Vezi fig.);
  • Radacina este firoasa (Vezi fig.);

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea capatanii se face atunci cand frunzele s-au uscat (iulie-august). Recoltarea se face prin smulgere sau mecanizat. Recoltarea la usturoiul verde se face cand aceasta a atins dimensiunile de recoltare si comercializare.

Utilizare: capatana de usturoi se utilizeaza in stare cruda sau ca condiment in diverse preparate culinare.

Inmultirea si infiintarea culturii de usturoi se poate face prin:

  • Bulbili (catei de usturoi) – plantati in camp-gradini toamna (octombrie-noiembrie) sau primavara devreme.

Boli la usturoi: Mana la ceapa & usturoi (Peronospora destructor), Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium), Rugina (Puccinia porri), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus), etc.;

Boli de sol & depozit: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris), Helmintosporioza usturoiului (Helminthosporium allii).

Daunatori la usturoi: Trips comun (Thrips tabaci), Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Musca usturoiului (Suillia lurida), Musca bulbilor (Eumerus strigatus), etc.

Usturoiul-Allium sativum

Fig. 1 Usturoiul comun (Allium sativum)

Usturoiul-Allium sativum

Fig. 2 Usturoiul comun (Allium sativum)

Usturoiul-Allium sativum

Fig. 3 Usturoiul comun (Allium sativum)

Usturoiul-Allium sativum

Fig. 3 Usturoiul comun (Allium sativum), bulbi

Usturoiul-Allium sativum

Fig. 4 Usturoiul comun (Allium sativum)

Usturoiul-Allium sativum

Fig. 5 Usturoiul comun (Allium sativum), capatana

Usturoiul-Allium sativum

Fig. 6 Usturoiul comun (Allium sativum), capatana

Usturoiul-Allium sativum

Fig. 7 Usturoiul comun (Allium sativum), catei

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Usturoiul comun (Allium sativum)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.