mart. 15 2015

Rugina la Ceapa, Usturoi, Praz: identificare, combatere

Rugina la ceapa-usturoi-praz-Puccinia alliiDenumire populara:  Rugina cepei, Rugina usturoiului, Rugina prazului

Denumire stiintifica: Puccinia allii sin. Puccinia porri

Boala Rugina  cepei este cauzata de un organism patogen complex ce poate avea numeroase forme usor diferite morfologic si genetic, motiv pentru care adesea ciupercile microscopice ce cauzeaza boala, se pot  intalnii in literatura descrise ca specii diferite: rugina la praz (Puccinia porri) sau rugina cepei si usturoiului (Puccinia allii) dar in realitate sunt aceeasi specie.

Denumire populara in engleza: rust of onion, rust of garlic;  rust of leek, rust of chives.

Specii care pot fi atacate de ciuperca  Puccinia allii: diferite soiuri si specii de Ceapa (inclusiv arpagic),  Usturoi si Praz.

 

Cauza bolii:

Boala se datoreaza atacului ciupercii microscopice  Puccinia allii.

Puccinia allii este o ciuperca:  macrociclica (cu ciclu de viata complet) si  autoica (fara gazda alternativa – se dezvolta pe o singura specie gazda).

 

Ciclul biologic:

Rugina la ceapa, usturoi si praz (Puccinia allii) dezvolta in general in ciclu de viata complet (macrociclica) dar s-au intalnit si situatii in care etapele pycnia si aecia nu apar.

  1. primavara  apare prima etapa – en. Pycnia  cand apar  pe frunze picnidii cu picnospori (spor asexuat)  si etapa  –  en. Aecia apar pe frunze  ecidii cu ecidiospori (spor de forma sferica);
  2. vara (iunie) se trece la etapa – en. uredinia apar pe frunze  pustule portocalii ce contin uredosporii (spor de propagare) ciupercii, apoi pustule lucioase teleutosor (proeminenta compacta ca prafoasa) ce contin teleutosporii (spori de rezistenta).

Uredosporii ciupercii sunt unicelulari  cu dimensiunea de 24-28 X 21-23 µm; teleutosporii sunt de culoare maro-inchis si au dimensiunea de 27-46 x 21-25 µm.

Raspandirea uredosporilor ciupercii se face inclusiv pe distante lungi  cu ajutorul vantului.

 

Biologia & Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)

Agentul patogen este activ intr-un interval larg de temperaturi 10-24°C.

Conditiile optime de germinare a sporilor sunt determinate de temperaturi de 15°C si umiditatea relativa din aer de 100 % timp de 4 ore.

Rugina  (Puccinia allii) este favorizata de fertilizarea excesiva cu azot si o slaba aprovizionare cu potasiu (K).

Sporii ciupercii nu supraviețuiesc in sol sau pe material vegetal mort.

Ciuperca supraviețuiește peste iarna pe frunzele verzi de  praz  infectate cu  teleutosporii  (spori de rezistenta).

Sporii ciupercii se pot regăsi si pe seminte, dar nu au un rol important in transmiterea bolii de la un an la altul. 

 

Semnele atacului (Identificare / Simptome):

Boala debuteaza primavara cu pete mici, circulare de culoare alb-galbuie in care se gasesc picnidii si ecidii de culoare portocalie – pulverulente.

Vara apar pustule de 1-5 mm, intre nervurile frunzei, pe ambele fete ale frunzei, acestea au culoarea  brun-rosiatica  sau rosu-portocaliu sunt pulverulente si contin uredosporii ciupercii. Atacul se manifesta intai pe frunzele mature. Atacul pe frunze poate conduce  la ingalbenirea si uscarea acestora.

Mai tarziu spre toamna apar pustule lucioase de culoare cenusie sau  maro-inchis acoperite de teleutosori (proeminenta compacta ca prafoasa) ce contine teleutosporii (spori de rezistenta).

 

Afectarea plantelor

Boala ataca frunzele, iar  un atac virulent  poate conduce la slaba dezvoltare a plantelor si implicit a bulbului, deformarea  frunzelor (frunze zbarcite),  aspect inestetic (prezenta numeroaselor pete la praz), uscarea prematura a frunzelor de la varf spre baza, etc.

Uscarea prematura a partii aerinene a plantelor.

 

Masuri de Prevenire si Combatere:

  • Evitarea cultivarii pe soluri cu azot (N) in exces sau a fertilizarii excesive cu azot;
  • Asigurarea unui nivel  optim de potasiu (K) prin fertilizare;
  • Adunarea si distrugerea resturilor infectate la finalul recoltei;
  • Cultivarea unu numar optim de plante;
  • Cultivarea de soiuri cu toleranta la rugina;
  • Rotatia culturilor;
  • Infiintarea culturii pe soluri bine drenate;
  • Cultivarea prazului izolat de culturile de ceapa si usturoi;
  • Combaterea bolii  cu ajutorul fungicidelor specifice, etc.

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea  ruginilor:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

In perioadele cand se inregistreaza conditii optime pentru aparitia bolii  se fac tratamente la acoperire, la un interval de 7-14 zile, in functie de conditiile meteo.

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Rugina la praz-Puccinia allii

Fig. 1 Rugina la praz  (Puccinia allii)

Rugina la praz-Puccinia allii

Fig. 2 Rugina la praz  (Puccinia allii)

Fig. 2 Rugina la usturoi  (Puccinia allii)

Fig. 2 Rugina la usturoi  (Puccinia allii)

Fig. 2 Rugina la usturoi  (Puccinia allii)

Fig. 2 Rugina la usturoi  (Puccinia allii)

Fig. 2 Rugina la usturoi  (Puccinia allii)

Fig. 2 Rugina la usturoi  (Puccinia allii)

Fig. 2 Rugina la usturoi  (Puccinia allii)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rugina la Ceapa, Usturoi, Praz: identificare, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii