Horticultorul.ro

ian. 27 2014

Sparanghelul (Asparagus officinalis): descriere

Sparanghel-Asparagus officinalis-legumaFamilia: LILIACEAE

Denumire populara: Sparanghel

Denumire stiintifica: Asparagus officinalis sin. Asparagus altilis

Denumire populara in alte limbi: engleza – Asparagus; germana – Spargel; spaniola – Espárrago.

Grupa Legumicola: Plante legumicole perene

Utilizare: Legumicola (se consuma lastarii etiolati), Planta medicinala.

Origine

Specie erbacee perena  originara din  Europa, Asia (China, Taiwan) si Africa (Algeria, Tunisia).

In Romania Sparanghelul  (Asparagus officinalis) se cultiva pe suprafete reduse.

Conditii de crestere:

  • Sparanghelul  (Asparagus officinalis) este partea subterarna este afectata de inghet la temperaturi sub -5°C.  Planta rezista peste  iarna la temperaturile  joase  prin organele subterane  rizomi (tulpina subterana ce prezinta muguri la subsuara frunzitelor rudimentale) si radacina. Pe perioada iernii planta se poate proteja de inghet prin musuroire  (se acopera cu un strat de pamant iar dupa ce a trecut riscul de inghet acest start se indeparteaza). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de -1°C. Temperaturile optime de crestere si dezvoltare sunt situate in intervalul 15-30°C. Pragul minim fiziologic este de 6°C iar pragul maxim fiziologic este de 38°C.
  • Planta de sparanghel  este o specie cu toleranta moderata la seceta. Excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor de sol.
  • Planta prefera solurile  fertile, bine drenate si reavene ce ii ofera conditii optime. Sparanghelul vegeteaza pe soluri: lutoase, luto-argiloase, argiloase, luto-nisipoase, argilo-nisipoase.
  • Planta de sparanghel are pretentii mari fata de lumina, vegetand  in locuri insorite pentru o inflorire si fructificare abundenta. Lastarii comestibili se obtin prin etiolare (lipsa luminii), procedeu care se realizeaza printr-o bilonare efectuata primavara.

Descriere:

Sparanghelul  (Asparagus officinalis) este o specie erbacee – geofita (supravietuieste peste iarna prin organele subterane: rizom & radacini) si perena (traieste mai multi ani).

  • Lastarii de sparanghel sunt comestibili, acestia pornesc din mugurii prezenti in partea superioara a rizomului, cresc etiolat (fara lumina, in pamant) au culoarea alba si sunt fragezi. Lastarii au la varf numerosi solzi triunghiulari din care apar ramificatiile tulpinii aeriene. Tulpina aerinana are culoarea verde este cilindrica, bine ramificata, cu aspect de tufa inalta de 1,1-1,5 m;
  • Frunzele  sunt mici, solziforme si apar la baza ramificatiilor tulpinilor (Vezi fig.);
  • Florile, este o planta dioica (florile la inceput hermafrodite,  devin mai tarziu mascule si femele), florile sunt mici 3-4 cm, de culoare alba sau galbuie (Vezi fig.), infloreste in mai-iunie.;
  • Din Rizom (tulpina subterana)  pornesc radacinile adventive, lungi (40-60 cm), cilindrice si carnoase cu varful ascutit (gheara de sparanghel);
  • Sparanghelul este o planta dioica: exemplare mascule (mai timpurii si productive decat exemplare femele) (Dillingen, 1956). Sexul se determina in anul 2 (adesea se mentin in pepiniera 2 ani);
  • Fructul este de tip baca mica, rosie cu 1-8 seminte, neted si tare.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Planta de sparanghel se utilizeaza frecvent ca specie legumicola perena, de la care se utilizeaza lastarii.

Recoltarea lastarilor se face din anul III. Se vor recolta lastarii etiolati inainte de inverzire, lungi de 25-30 cm, dimineata.  Recoltarea se face la inceput la 3 zile pana se ajunge la o recoltare zilnica.

Inmultirea si infiintarea culturii de sparanghel face prin:

  • Producerea puietilor de sparanghel de 2 ani in pepiniera din seminte.

Boli la sparanghel:

Boli foliare:

  • Rugina  (Puccinia asparagi);

Boli de sol:

Daunatori sparanghelului:

Sparanghel-Asparagus officinalis-frunze

Fig. 1 Sparanghel (Asparagus officinalis ‘Connovers Colossal’)

Sparanghel-Asparagus offic

Fig. 2 Sparanghel (Asparagus officinalis ‘Connovers Colossal’)

Sparanghe

Fig. 3 Sparanghel (Asparagus officinalis)

Sparanghel-

Fig. 4  Sparanghel (Asparagus officinalis ‘Cumulus’), Bejo Seeds

Sparanghel-

Fig. 5  Sparanghel (Asparagus officinalis ‘Cumulus’), Bejo Seeds

Sparanghel-

Fig. 6  Sparanghel (Asparagus officinalis ‘Cumulus’), Bejo Seeds

Sparanghelul-Asparagus officinalis_1

Fig. 7 Sparanghelul (Asparagus officinalis), inflorit

Sparanghelul-Asparagus officinalis_1

Fig. 8 Sparanghelul (Asparagus officinalis), inflorit

Sparanghelul-Asparagus officinalis_1

Fig. 9 Sparanghelul (Asparagus officinalis), inflorit

Sparanghelul-Asparagus officinalis_1

Fig. 10 Sparanghelul (Asparagus officinalis)

Sparanghel-alb-verde

Fig. 11 Sparanghelul (Asparagus officinalis), alb (etiolat) & verde

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sparanghelul (Asparagus officinalis): descriere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii