ian. 27 2014
Sparanghelul (Asparagus officinalis): descriere
Denumire populara: Sparanghel
Denumire stiintifica: Asparagus officinalis sin. Asparagus altilis
Denumire populara in alte limbi: engleza – Asparagus; germana – Spargel; spaniola – Espárrago.
Grupa Legumicola: Plante legumicole perene
Utilizare: Legumicola (se consuma lastarii etiolati), Planta medicinala.
Origine
Specie erbacee perena originara din Europa, Asia (China, Taiwan) si Africa (Algeria, Tunisia).
In Romania Sparanghelul (Asparagus officinalis) se cultiva pe suprafete reduse.
Conditii de crestere:
- Sparanghelul (Asparagus officinalis) este partea subterarna este afectata de inghet la temperaturi sub -5°C. Planta rezista peste iarna la temperaturile joase prin organele subterane rizomi (tulpina subterana ce prezinta muguri la subsuara frunzitelor rudimentale) si radacina. Pe perioada iernii planta se poate proteja de inghet prin musuroire (se acopera cu un strat de pamant iar dupa ce a trecut riscul de inghet acest start se indeparteaza). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de -1°C. Temperaturile optime de crestere si dezvoltare sunt situate in intervalul 15-30°C. Pragul minim fiziologic este de 6°C iar pragul maxim fiziologic este de 38°C.
- Planta de sparanghel este o specie cu toleranta moderata la seceta. Excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor de sol.
- Planta prefera solurile fertile, bine drenate si reavene ce ii ofera conditii optime. Sparanghelul vegeteaza pe soluri: lutoase, luto-argiloase, argiloase, luto-nisipoase, argilo-nisipoase.
- Reactia solului: Sparanghelul (Asparagus officinalis) prefera un pH intre 6-6.7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4,4-8.3;
- Planta de sparanghel are pretentii mari fata de lumina, vegetand in locuri insorite pentru o inflorire si fructificare abundenta. Lastarii comestibili se obtin prin etiolare (lipsa luminii), procedeu care se realizeaza printr-o bilonare efectuata primavara.
Descriere:
Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o specie erbacee – geofita (supravietuieste peste iarna prin organele subterane: rizom & radacini) si perena (traieste mai multi ani).
- Lastarii de sparanghel sunt comestibili, acestia pornesc din mugurii prezenti in partea superioara a rizomului, cresc etiolat (fara lumina, in pamant) au culoarea alba si sunt fragezi. Lastarii au la varf numerosi solzi triunghiulari din care apar ramificatiile tulpinii aeriene. Tulpina aerinana are culoarea verde este cilindrica, bine ramificata, cu aspect de tufa inalta de 1,1-1,5 m;
- Frunzele sunt mici, solziforme si apar la baza ramificatiilor tulpinilor (Vezi fig.);
- Florile, este o planta dioica (florile la inceput hermafrodite, devin mai tarziu mascule si femele), florile sunt mici 3-4 cm, de culoare alba sau galbuie (Vezi fig.), infloreste in mai-iunie.;
- Din Rizom (tulpina subterana) pornesc radacinile adventive, lungi (40-60 cm), cilindrice si carnoase cu varful ascutit (gheara de sparanghel);
- Sparanghelul este o planta dioica: exemplare mascule (mai timpurii si productive decat exemplare femele) (Dillingen, 1956). Sexul se determina in anul 2 (adesea se mentin in pepiniera 2 ani);
- Fructul este de tip baca mica, rosie cu 1-8 seminte, neted si tare.
Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.
Planta de sparanghel se utilizeaza frecvent ca specie legumicola perena, de la care se utilizeaza lastarii.
Recoltarea lastarilor se face din anul III. Se vor recolta lastarii etiolati inainte de inverzire, lungi de 25-30 cm, dimineata. Recoltarea se face la inceput la 3 zile pana se ajunge la o recoltare zilnica.
Inmultirea si infiintarea culturii de sparanghel face prin:
- Producerea puietilor de sparanghel de 2 ani in pepiniera din seminte.
Boli la sparanghel:
Boli foliare:
- Rugina (Puccinia asparagi);
Boli de sol:
- Putregaiul cenusiu la radacinilor (Botrytis cinerea);
- Fuzarioza (Fusarium oxysporum);
- Rizoctonia (Rhizoctonia violacea);
- Phytophthora cryptogea.
Daunatori sparanghelului:
- Gandacul albastru al sparanghelului (Crioceris asparagi);
- Gandacul rosu al sparanghelului (Crioceris duodecimpunctata);
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
- Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);
- Nematozi (Meloidogine fallax);
- Musca plantulelor (Delia platura).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Sparanghelul (Asparagus officinalis): descriere