iul. 06 2024

Combaterea eficienta a Putregaiului negru al Vitei de Vie

Putregaiul negru al vitei de vie este cauzat de prezenta ciupercii Guignardia bidwellii sin. Phoma uvicola, Phyllosticta ampelicida. Acesata boala este intalnita adesea la toate soiurile de vita de vie cultivate (vita de vie nobila, hibrizi inobilati), incusiv la hibrizii producatori directi (HPD), ea provocand pagube importante prin atacul deosebit de agresiv asupra frunzelor si ciorchinilor.

Atacul ciupercii Guignardia bidwellii  este favorizat de conditii de mediu ca:

  • temperaturi in intervalul 10-30°C si optime de 26°C;
  • prezenta apei pe planta (din precipitatii, roua, irigare prin aspersie);
  • umidate relativa a aerului ridicata.

Putregaiul negru al vitei de vie ierneaza prin picnidii si pseudoteci prezente pe leziunile coardelor sau pe fructe cazute pe sol.

Ciuperca Guignardia bidwellii ataca numeroase organe ale plantelor de vita de vie: frunze, boabe, inflorescente, lastari tineri.

Semnele atacului Putregaiului negru al vitei de vie apar pe:

  • frunze – sub forma unor pete de forma neregulata, cu diametru de 0,5-1 cm, de culoare maronie in centru si bruna pe margine, care se pot marii si se unesc, afectand frunza in totalitate;
  • boabe –intre fenofazele: boabe cat mazarea – compactarea ciorchinelui, cand apar pete maronii pe boabe, care se mumifica, devin tari si se zbarcesc;
  • lastari – apar pete de culoare purpurie-neagra.

Fungicide/substante active  utilizate in combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

♦  Flint Max 75 WG (trifloxistrobin 250 g/kg + tebuconazol 500 g/kg) –  este un fungicid cu acțiune sistemică și mesostemică pentru combaterea făinării și putregaiului negru la vița de vie și a făinării la morcov. Flint Max este un produs cu spectru larg de acțiune. Trifloxistrobin, din grupa chimică strobilurine, are acțiune preventivă și activitate mesostemică. Este puternic absorbit de stratul ceros al frunzelor, fiind rezistent la spălarea prin precipitații. Se redistribuie pe suprafața foliară, asigurând protecția suplimentară pe suprafețele limitrofe netratate și deopotrivă în interiorul țesuturilor prin activitatea translaminară. Sunt afectate atât stadiile timpurii, cât și stadiile târzii de dezvoltare ale ciupercilor patogene. Tebuconazol, produs cu acțiune sistemică, constituie un partener foarte eficient. La scurt timp după tratament, el pătrunde în părțile aeriene și este distribuit în interiorul țesuturilor, blocând extinderea ciupercii. Flint Max este un produs deosebit de activ și foarte bine adaptat pentru utilizare în strategiile antirezistență.

Mod de utilizare:

La Vița de vie se folosește în doza de 0,16 kg/ha în 800-1000 l apă. Se recomanda aplicarea în 1-3 tratamente preventive, începând cu fenofaza de inflorescențe clar vizibile și până la începutul colorării boabelor, în alternanță cu produse din grupe chimice diferite. Aceste aplicări conduc la un bun control al făinării și putregaiului negru. Perioada de protecție este de 10 – 14 zile în funcție de condițiile climatice și presiunea de infecție. Timp de pauză: 14 zile.

 

 

♦  Dynali (60 g/l difenoconazol + 30 g/l ciflufenamid) –   este un fungicid de ultimă generaţie adresat culturii de viţă de vie, pe bază de două substanţe active. Oferă protecţie performantă şi consistenţă împotriva făinării, datorită combinării modului unic de acţiune – atât preventiv, cât şi cu activitate curativă. Produsul prezintă profil unic complet de mişcare în plantă: activitate translaminară, sistemie în frunză şi efect de vapori. Dynali are o formulare nouă şi inovatoare, bazată pe produse naturale, fiind astfel prietenos cu mediul înconjurător, utilizator şi entomofauna utilă.

Stadiul de utilizare – se aplică preventiv, la avertizare, în intervalul 3 frunze şi până la recoltat.

 

Mod de utilizare: Doza recomandată – 0.65 l/ha; Nr. maxim de aplicări – 2; Intervalul minim dintre tratamente este de 10-12 zile; Timp de pauză până la recoltare – 21 zile.

 

 

♦  Follow 80 WG (800 g/kg folpet)este un fungicid de contact, cu efect preventiv si curativ asupra ciupercilor care produc mana, putregaiurile, patarile frunzelor. Produsul impiedica dezvoltarea agentului patogen prin inhibarea diviziunii celulare. Aderă foarte bine pe frunze şi este greu spălat de ploi sau apa de irigatie. Durata de protectie depinde de presiunea de infectie si conditiile meteorologice, si este cuprinsa intre 7 si 14 zile de la aplicare. Având acţiune multi-site, previne apariţia formelor rezistente ala patogenilor, fiind astfel un partener forate bun in amestecuri cu fungicide sistemice.

Mod de utilizare: La viţa de vie produsul Follow 80 WG se poate aplica de 1-8 ori preventiv: prima aplicare la BBCH 17, iar celelalte 7 aplicari la BBCH 61-85. Intervalul dintre aplicari poate fi de 10-14 zile. Doza: 0,9 kg/ha pana la BBCH 61 si 1,8 kg/ha dupa BBCH 61. Timpul de pauza pana la recoltare – 28 zile.

 

♦  Coprantol Duo (hidroxid de cupru şi oxiclorură de cupru) – este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli.

Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 2,5 kg/ha. Perioada de aplicare (BBCH) – Se aplică preventiv, de la a 3-a frunză până la începutul colorării boabelor (BBCH 13-83); Timp de pauză până la recoltare – 21 de zile.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea eficienta a Putregaiului negru al Vitei de Vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii