feb. 08 2015

Musculita frunzelor de mar: identificare, combatere

Musculita rasucirii frunzelor de mar-Dasineura mali

Ordinul: Diptera (Diptere, Muste)

Familia: Cecidomyiidae

Denumire populara: Musculita rasucirii frunzelor de mar, Musculita rasucirii frunzelor de par, Tânţăraşul frunzelor de mar, Viermi la frunzele marului

Denumire stiintifica: Dasineura mali sin. Cecidomyia mali, Perrisia mali

Denumire populara in engleza: apple leaf curling midge, apple leaf gall midge, apple gall midges

Dasineura mali este originara din Europa. Musculita rasucirii frunzelor de mar & par este un daunator ce ataca specii de mar (Malus spp.) si par (Pyrus communis).

 

Biologia si Descrierea / Identificarea – musculitei frunzelor de mar (Dasineura mali):

Larvele sunt viermi mici (1.5-2.5 mm la maturitate), fara picioare, de culoare la inceput galben-pal, la maturitate rosu-portocaliu, ajung la maturitate in 2-3 saptamani. Acestea se dezvolta in interiorul frunzelor rulate – galelor formate pe acestea.

Pupa – aceasta este segmentata, sub forma de capsule colorate in portocaliu-deschis, se formeaza la interiorul unui cocon tare de matase in solul de sub pomii atacati. Adultii apar la 13-18 zile de la impupare la generatiile de vara.

Adultii sunt mici (2-3 mm lungime) de culoare neagra, cu aripile transparente, antene lungi si zboara. Femelele au abdomenul de culoare rosie si antene simple. Acestia sunt mai mici decat tantatii si sunt in general trecuti cu vederea cand zboara pe langa plantele de mar pentru imperechere sau depunerea pontei (ouălor).

Ouale sunt in forma de tigara (trabuc) de culoare roscata sau maro. Sunt depuse intre firele de perisori (ai frunzelor tinere – pubescente). Ouale eclozeaza la 2-10 zile de cand au fost depuse.

 

Ciclul biologic pentru Musculita frunzelor de mar:

Insecta ierneaza in stadiu de pupa in solul din livezile de mar. Prima generatie de adulti apare in Aprilie (la scurt timp dupa inflorire), iar dupa imperechere femelele isi depun oualele pe frunzele tinere in curs de dezvoltare.

Larvele se dezvolta la interiorul frunzelor rulate (rasucite). Acestea se împupează in frunzele rulate, pe sol sau in sol.

Insecta poate avea pana la 3-4 generatii pe an.

 

Atacul, Semnele atacului (simptome) de Musculita a frunzelor de mar:

In luna mai se observa cu atentie semnele atacului pe frunzele de mar (frunze rulate si decolorate – Vezi fig.). La interiorul galelor se poate observa prezenta larvelor portocalii sau galbui (Vezi fig).

Aparitia adulltilor se poate monitoriza cu ajutorul capcanelor cu feromoni amplasate pe sol sub arborii infestati.

Atentie !!! – este important a nu se confunda atacul de Dasineura mali cu cel al paduchelui roz galicol al marului (Dysaphis spp.). Diferenta este una clara astfel, la Dasineura mali avem la interiorul galei viermi (Vezi fig.) iar, la paduchele roz galicol al marului (Dysaphis spp.) se gasesc in interior afide (Vezi fig.).

Afectarea plantelor:

La un atac puternic masa foliara este mult diminuata afectand grav intreaga planta: pomii se debiliteaza, diferentierea mugurilor de rod este slaba, maturarea lemnului devine deficitara, productia este afectata cantitativ si calitativ, etc.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Musculita a frunzelor de mar:

Combaterea este dificila intrucat se poate intampla ca zborul sa se suprapuna cu perioada infloritului – cand este interzis sa aplicam insecticide.

Se recomanda aplicarea de insecticide pentru a combate adultii in momentul zborului si depunerii ouălor intrucat dupa ce galele s-au format si larvele sunt protejate de acestea combaterea este aproape imposibila.

Insecticidele specifice se vor  aplica in momentul zborului adultilor si depunerii ouălor, moment ce va fi identificat cu ajutorul capcanelor cu feromoni.

Insecticide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:

“Intotdeauna cititi si utilizati  – insecticidul conform recomandarilor  de pe eticheta”

Recomandari in strategia de combatere

Daca nu dispunem de capcane cu feromoni putem efectua tratamente cu insecticide la acoperire (se fac tratamente la intervalul de 7-14 zile intre acestea), alternand produse cu substante active diferite. Primul tratament se face cand 70% din petale s-au scuturat.

 “Intotdeauna cititi si utilizati  – insecticidul conform recomandarilor  de pe eticheta”

 Musculita rasucirii frunzelor de mar (Dasineura mali)

Fig. 1 Musculita rasucirii frunzelor de mar (Dasineura mali)

 Musculita rasucirii frunzelor de mar (Dasineura mali)

Fig. 2 Musculita rasucirii frunzelor de mar (Dasineura mali)

Musculita rasucirii frunzelor de mar-viermi mar

Fig. 3 Musculita rasucirii frunzelor de mar (Dasineura mali)

Musculita rasucirii frunzelor de mar-viermi mar

Fig. 4 Musculita rasucirii frunzelor de mar (Dasineura mali)

Musculita rasucirii frunzelor de mar-viermi mar

Fig. 5 Musculita rasucirii frunzelor de mar (Dasineura mali)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Musculita frunzelor de mar: identificare, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii