mai 27 2022

Daunatorii Rapitei: identificare, combatere eficienta

1. Puricele negru al rapitei (Phyllotreta atra) este un daunator periculos, intalnit si in culturile de rapita. Adultii ataca agresiv inca din faza de cotiledoane, provocand astfel pagube inseminate. Puricele negru al rapitei are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de adult in litiera sau in crapaturile solului. Phyllotreta atra este o specie oligofaga, el atacand mai multe specii de plante, printre care: rapita, mustarul, varza, etc. Atacul puricelui negru al rapitei incepe imediat dupa infiintatrea culturii de rapita (in faza de cotiledoane), continuand pe toata perioada de vegetatie. Cel mai intens atac se poate observa in perioadele calde si secetoase. Semnele atacului se pot observa prin afectarea plantutelor inca din faza de cotiledoane, sau prin perforarea limbului frunzelor, acestea prezentand un aspect ciuruit.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Puricele negru al rapitei (Phyllotreta atra);

2. Puricele vargat al rapitei (Phyllotreta nemorum)este intalnit si in culturile de rapita, atacul lui fiind foarte agresiv inca din faza de cotiledoane. Puricele vargat al rapitei ierneaza in stadiu de adult in litiera sau in crapaturile solului, avand o generatie pe an. Daunatorul ataca culturile de rapita, varza, mustar, conopida, brocolii, ridichi, gulii. Atacul puricelui vargat este mai intens in perioadele calde si secetoase. Atacul incepe inca de toamna (in faza de cotiledoane) si continua pe tot parcursul sezonului de vegetatie. Atacul adultilor are loc asupra plantutelor (in faza de cotiledoane), cand afectarea plantelor poate fi integrala, conducand chiar la moartea acestora, si asupra frunzelor, preferand partea superioara a acestora, in urma atacului frunzele capatand un aspect ciuruit. Larvele patrund in tulpina plantelor de rapita pe la baza petiolului frunzelor, unde produc galerii, afectand plantele si conducand la uscarea lor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Puricele vargat al rapitei (Phyllotreta nemorum); 

3. Viespea rapitei (Athalia rosae)este un daunator a carei larva, ataca frecvent plantele de rapita, mustar, guile, varza, conopida, sfecla, etc. Viespea rapitei ierneaza in stadiu larva in ultimul stadiu de dezvoltare, protejata de un cocon din matase, in primii 5-10 cm de sol, avand 2-3 generatii pe an. Atacul larvei (omizii) viespei are loc toamna (mai ales in toamnele lungi si calduroase) si primavara, afectand grav plantele de rapita, ducand la pierderi ale productiei chiar si de peste 60%. Larva viespei consuma frunzele, bobocii florali, florile, mugurele terminal si chiar pastaile tinere. In prima faza, larva prefera epiderma inferioara a frunzelor de rapita, trecand apoi si la cea superioara, in final ramanand doar limbul frunzelor, sau petiolul (daca frunzele sunt tinere). Semnele atacului se pot observa pe frunze, unde apar mici perforatii, care se maresc in timp ce atacul continua.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Viespea rapitei (Athalia rosae);

4. Gandacul lucios al rapitei (Meligethes aeneus)este un daunator periculos, intalnit si in culturile de rapita. Gandacul lucios ierneaza in stadiu de adult in sol, sau la liziera padurilor, avand o singura generatie pe an. Atacul acestui daunator are loc in culturile de rapita, mustar, varza, conopida, brocolii, gulii. Adultii fac gauri in bobocii florali, unde depun ouale si se hranesc, afectand astfel productia. Atacul daunatorului are loc si la organele florale, cu care larvele si adultii gandacului se hranesc, floarea de rapita, diminuand-si astfel capacitatea de fructificare.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gandacul lucios al rapitei (Meligethes aeneus);

5. Gandacul paros (Epicometis hirta)este un daunator periculos, care ataca numeroase specii de plante, printre care si cele de rapita. Gandacul paros ierneaza in sol in stadiu de adult, in primii centimetrii de sol. Gandacul paros ataca primavara pomii, unde consuma florile, urmand ca mai apoi sa migreze pe plantele de rapita, Acesta se haneste cu organele florale ale plantelor de rapita, producand pagube semnificative, influentand astfel productia.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gandacul paros (Epicometis hirta);

6. Gandacul albastru al mustarului (Colaphellus sophiae)este un daunator intalnit si in culturile de rapita. Acesta ataca plantele de rapita prin adulti, care consuma din frunze perforandu-le,  si prin larve, care ataca frunzele, butonii florali si silicvele, afectand mult mai grav plantele de rapita;

Gandacul rosu al rapitei (Entomoscelis adonidis)este un daunator intalnit in culturile de rapita. Gandacul rosu ierneaza in stadiu de ou in primii centimetrii de sol, avand o singura generatie pe an. Atacul gandacului rosu are loc atat toamna (septembrie-noiembrie) cat si primavara, acesta atacand frunzele, florile, bobocii si silicvele plantelor de rapita;

7. Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi)este un daunator periculos, intalnit si in culturile de rapita. Gargarita tulpinilor de rapita ierneaza in stadiu de adult in litiera sau in primii 5 centimetrii de sol, avand o generatie pe an. Aceasta ataca culturile de rapita, varza, conopida, brocolii, ridichi. Atacul acesteia incepe primavara, pana cand tulpina plantelor are 20 cm inaltime, urmand ca la o inaltime mai mare de 20 cm, atacul sa scada in intensitate. Gargarita tulpinilor de rapita afecteaza tulpinile, despicandu-le longitudinal, pana la maduva. Atacul gargaritei determina ramificari putine ale plantelor si conduce la sensibilizarea tulpinilor, care sub influenta vanturilor puternice se frang usor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi);

8. Gargarita silicvelor (Ceutorhynchus assimilis)este un daunator periculos in culturile de rapita, intrucat atat adultii cat si larvele produc pagube insemnate. Daunatorul ierneaza in stadiu de adult in litiera sau primii centimetrii de sol, avand o singura generatie pe an. Atacul gargaritei poate avea loc in culturile de rapita, mustar, varza, conopida, brocolii, gulii. Atacul este cauzat de adultii gargaritei, care ataca si afecteaza:  tulpinile, pedunculii, bobocii florali si organele florale si de larve, care consuma semintele din silicve;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita silicvelor (Ceutorhynchus assimilis);

9. Paduchele cenusiu (Brevicoryne brassicae)este o afida periculoasa care colonizeaza rapid mai multe specii de plante printre care: rapita, varza, conopida, gulia, broccoli, ridichea. Paduchele cenusiu ierneaza in stadiu de ou de rezistenta. Afidele colonizeaza spatele frunzelor, tulpinile florifere, inflorescentele sau lastarii plantelor de rapita, atacul incepand primavara si continuand pana toamna. Paduchele cenusiu inteapa si suge sucul celular din organele verzi ale plantei. Atacul paduchelui cenusiu se poate observa prin decolorarea si deformarea frunzelor.

 Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paduchele cenusiu (Brevicoryne brassicae);

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Rapitei: identificare, combatere eficienta

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii