aug. 19 2019
Eutipoza vitei de vie (Eutypa lata): identificare, prevenire
Denumire populara: Eutipoza vitei de vie
Denumire stiintifica: Eutypa lata sin. Eutypa armeniacae, Cytosporina rubescens, Cytosporina lata, Cytosporina ribis, Libertella blepharis, Phomopsis ribis, Valsa prunastri
Denumire populara in engleza: dead-arm disease of grapevine, dieback of grapevine, eutypa canker
Eutipoza vitei de vie este o boala grava provocata de ciuperca Eutypa lata, intalnita frecvent la vita de vie nobila si cais dar si la alte specii de pomi si arbusti fructiferi.
Boala a fost pentru prima oara raportata in Tasmania in anul – 1931 (Dowson) iar in present are o raspandire aproape globala.
Plante gazda/atacate: vita de vie si caisul sunt speciile mai sensibile si frecvent atacate, piersic, nectarin, migdal, prun, cires, visin, mar, par, nuc, coacaz rosu, etc. Peste 90 specii lemnoase din 23 Familii.
Ciuperca (Eutypa lata) ataca organele lemnificate ale vitei de vie (tulpina, brațe, cordoane, coarde, etc.) iar in cativa ani de la infectie organul atacat sau butucul moare (se usuca).
Ecologia bolii – Conditii de mediu/Factorii de mediu:
Atacul de Eutipoza a vitei de vie (Eutypa lata) are loc prin infectarea organelor lemnificate (tulpina, brate, cordoane, coarde, etc.) la temperaturi de 3-28°C, umiditate relativa a aerului > 90 % si apa din precipitatii (> 2 mm). La temperaturi optime intre 15-25°C ascosporii germineaza in cca. 15 ore. Infectia este favorizata de prezenta apei din precipitatii si a ranilor proaspete (porti de intrare pentru agentul patogen, acesta poate patrunde in rani cu vechime de pana la 4 saptamani).
Sporii (ascosporii, picnosporii) sunt raspanditi cu ajutorul vantului si a picaturilor de apa fiind astfel purtati la distante foarte mari (zeci de km).
Ciclul si descrierea ciupercii
In stadiu de peritecie – fructificatie globuloasa de 470 µm diametru in care se gasesc asce de 5 x 28 µm cu ascospori de 1,5 x 11 µm. In acest stadiu ciuperca se dezvolta in lemnul uscat (mort) din organul atacat in varsta de 3-5 ani.
In stadiu de picnidie – formatiune din care apar picnosporii de 20-24 x 1 11 µm. Picnidiile se gasesc sub coaja in strome neregulate (aglomerare de miceliu) in forma de perna, de peste 2 mm diametru.
Semnele atacului (simptome-identificare) si afectarea plantelor
Ciuperca Eutypa lata patrunde prin ranile proaspete (provocate prin lucrarile de taiere, grindina, animale, etc.) ale organelor lemnificate (tulpina, brațe, cordoane, coarde, etc.) ale butucului si avanseaza incet (cativa ani) in intreaga planta si elibereaza toxine nocive pentru organele verzi ale plantei.
Primele semne ale atacului de Eutypa lata apar la vite de vie ce au peste 6 ani de la plantare;
Semnele evidente asupra lastarilor si frunzelor apar cand acestia au 30-40 cm lungime iar lastarii afectati prezinta internoduri scurte; frunzele sunt mici, deformate, clorozate.
Bratele, cordoanele care poarta lastarii afectati de boala de obicei se usuca in anul urmator;
Printr-o sectiune transversala in lemnul multianual al organelor infectate (tulpina, brate, cordoane) se poate observa in xilem (tesut lemnos ‚vase lemnoase’ – conduce seva bruta) o zona in forma de ‚V’ de culoare mai inchisa (maro-inchis);
Printr-o sectiune longitudinala prin lemn (xilem) se observa culoarea maro-violet sau maro-cenusie (Vezi fig.), culoare ce indica atacul ciupercii;
Odata boala ajunsa la tulpina planta se usuca (in cativa ani);
Boabele strugurilor sunt frecvent afectate de fenomenul de margeluire.
Masuri de preventie/prevenire:
- Evitarea taierilor elementelor lemnificate (tulpina, brațe, cordoane, coarde, etc.) in periade cu precipitatii;
- Aplicarea de tratamente cu fungicide cicatrizante si specifice imediat dupa caderea grindinei;
- Refacerea vitelor infectate din zona bazala (deasupra punctului de altoire);
- Aplicarea de mastic cicatrizant pe ranile proaspete;
- Distrugerea prin ardere a resturilor rezultate in urma taierilor in uscat (din toamna-iarna-primavara);
- Dezinfectia instrumentelor horticole: foarfeca horticola, foarfeca ramuri groase, briceag, etc.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
Tratamente cu produse cuprice imediat dupa taierea vitei de vie in uscat si ori de cate ori vita de vie este ranita (grindina, etc.).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Eutipoza vitei de vie (Eutypa lata): identificare, prevenire