Horticultorul.ro

iun. 17 2021

Fungicide sistemice pentru Rapan si Fainare la mar

Rapanul marului (Venturia inaequalis) si Fainarea la mar (Podosphaera leucotricha)  sunt printre cele mai grave boli micotice (provocate de ciuperci) la mar. Agresivitatea atacului acestor boli provoacă atât pagube in anul curent (afectează cantitativ si calitativ productia, afecteaza grav organele plantelor) cat si in anul urmator (diferentierea slaba a mugurilor de rod, pomul intrarea in alternanta de rodire, maturarea deficitara a lemnului, o presiune ridicata a atacului si in anul următor).

Combaterea eficienta a acestor boli periculoase se face prin utilizarea alternativa sau combinata (in funcție de fungicid, schema de tratament, presiunea atacului) a fungicidelor de contact si sistemice.

In general fungicidele sistemice au rol:  preventiv, curativ (stopează boala), eradicativ (elimina complet boala).

 

Fungicidele sistemice se împart conform sistemiei acestora:

I. Fungicide sistemice Mobile (care patrund in planta si se deplaseaza in planta pe distante mai lungi)

1. Fungicide sistemice cu sistemie totala: acestea sunt absorbite de planta si circula cu ajutorul sevei brute (seva bruta distribuie fungicidul ascendent „acropetal” prin vasele lemnoase; distribuția fungicidului are loc de la organele din partea de jos a plantei spre vârfurile de creștere cu ajutorul sevei brute) dar si a sevei elaborate (seva elaborata distribuie fungicidul atat  descendent „bazipetal” cat si ascendent „acropetal”). Fungicidele cu sistemie totala sunt distribuite la organele plantelor oferind o protecție sistemica inclusiv pentru noile creșteri (intre tratamente/stropiri).

 

2. Fungicide sistemice cu sistemie prin  xilem (tesut alcatuit din vase lemnoase – prin care circula seva bruta). Aceste fungicide sunt absorbite prin organele din partea de jos a plantei si distribuite ascendent „acropetal” prin vasele lemnoase pana la organele din varfurile de crestere,  oferind aftfel protectie si noilor cresteri (inregistrate intre tratamente/stropiri).

 

3. Fungicide sistemice cu sistemie prin  floem – tesut alcatuit din vase liberiene care conduc seva elaborata. Aceste fungicide prezinta mobilitate bidirecțională  (atat ascendent „acropetal” cat si descendent „bazipetal”) prin seva elaborata. Aceste fungicide pot oferi protecție si noilor cresteri inregistrate intre tratamente/stropiri.

 

II. Fungicide sistemice din categoria Penetranți (care patrund in planta si se deplaseaza in planta pe distante foarte scurte)

Fungicide sistemice cu sistemie locala sau translaminara. In aceasta categorie intra majoritatea fungicidelor sistemice. Acestea se penetrează organele plantei (ex.  frunza) pe distante scurte, oferind protecție pentru frunze pe ambele fete (parte superioara si parte inferioara) ale acestora.

 

Fungicide Sistemice pentru Rapan si Fainarea la mar

1. Fungicide din clasa/grupa Imidazoli și Triazoli:  

♦  Score 250 (250 g/l difenoconazol) –  sistemie prin  xilem, sistemie translaminara;

♦  Folicur Solo 250 EW (tebuconazol 250 g/l) –  sistemie prin  xilem;

♦  Orius 25 EW ( tebuconazol)  –  sistemie prin  xilem;

♦  King 250 (tebuconazol) –  sistemie prin  xilem;

Mystic Top (250 g/l tebuconazol)sistemie prin  xilem;

 

2. Fungicide pe bază de Amidă:

♦  Fontelis (pentiopirad 200 g/l) –  sistemie prin  xilem, sistemie translaminara;

 

3. Fungicide Complexe (conțin mai multe substanțe active):

♦  Luna Care 71,6 WG (fluopiram 50 g/L+fosetil de aluminiu 666 g/L)sistemie totala, sistemie translaminara;

♦  Luna Experience 400 SC (fluopiram 200 g/l + tebuconazol 200 g/l) –  sistemie prin  xilem,  sistemie translaminara.

 

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

1 – Fainarea marului (Podosphaera leucotricha); 2 – Rapanul marului (Venturia inaequalis)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fungicide sistemice pentru Rapan si Fainare la mar

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii