nov. 09 2024

Fuzarioza bulbilor de lalele: identificare, prevenire

Denumire populara: Fuzarioza bulbilor de lalele, Fuzarioza la lalele, Putregaiul uscat al bulbilor de lalea

Denumire stiintifica: Fusarium oxysporum f. sp. tulipae

Denumire populara in engleza: Wilt of tulip, Fusarium bulb rot of tulips, Tulip-Fusarium Basal Rot, Fusarium in Tulips

Cauza: Fuzarioza bulbilor de lalea  (Fusarium oxysporum f. sp. tulipae) este o boala de sol micotica (provocata de ciuperci), deosebit de periculoasa, întrucât afectează grav bulbii si plantele de lalele, conducând la pierderi însemnate. Fuzarioza este o boala frecventa in cultura de lalele din gradini, parcuri si cultura fortata.

Plante atacate/gazda: lalele

 

Ecologia bolii /Conditii de mediu / Factorii de mediu favorizanti:

Fuzarioza bulbilor de lalele (Fusarium oxysporum f. sp. tulipae) –  ciuperca infecteaza bulbii din sol prin radacini. Conditiile optime pentru infectie si dezvoltare sunt la temperaturi de 16-20°C in sol. Aparitia fuzariozei la bulbii de lalea este favorizata la nivelul solului/substratului de: un pH al solului cu valori intre 5-5,8 (sol moderat acid), o umiditate crescuta a solului, o textura ușoara (nisipoasa – soluri nisipoase), nivel scăzut de azot (N), nivel scăzut de fosfor (P), nivel ridicat de potasiu (K), nivel ridicat de azot sub forme amoniacale (Amoniac NH3 si Amoniu NH4+),  lipsa luminii sau o intensitate scazuta a luminii.

Pentru a prevenii in camp  infectia bulbilor cu ciuperca Fusarium oxysporum f. sp. tulipae este recomandat un pH al solului/substratului intre 6-7 si o aprovizionare suficienta cu azot pe baza de azotat/nitrat (NO3-).

Ciuperca Fusarium oxysporum f. sp. Tulipae  produce cantități mari de etilenă la bulbii infectati – depozitati/din cultura fortata, ceea ce contribuie la evolutia rapida a bolii si afectarea grava a bulbilor/plantelor (avortare mugure florifer, crestere debila, etc.). Bulbii infectati continua sa produca etilena si dupa plantare la ghivece, in spatiile de fortare, etc.

 

Descrierea agentului patogen

Hifele ciupercii (filamente din celule care alcătuiesc miceliul unei ciuperci) sunt hialine (au transparenta sticlei). Conidioforii si conidiile se prezinta sub forma de structuri de tip sporodochie (aglomerari de filamente miceliene  pe care se diferentiaza conidiofori si conidii). Conidioforii (ramificatie a miceliului pe care se formeaza conidiile/sporii) sunt scurti, simpli (in general nu prezinta ramificatii). Macroconidiile sunt hialine, fusiforme, curbate, septate. Microconidiile sunt neseptate. Ciuperca formeaza si clamidiospori (spori de rezistenta si propagare) de forma globuloasa/ovala.

 

Ciclul bolii

Ciuperca ce provoaca Fuzarioza bulbilor de lalele (Fusarium oxysporum f. sp. tulipae) supravietuieste in sol o perioada lunga de timp (pana la 10 ani prin clamidiosporii) prin intermediul miceliului si al – clamidiosporilor. Infectarea bulbilor de lalea are loc prin intermediul hifelor (provenite din germinarea clamidiosporilor), care penetreaza radacinile si colonizeaza placa/discul bazal (tulpina propriu-zisa) bulbului tânăr de lalea aflat in câmp.

Răspândirea ciupercii este asigurata cu ajutorul: solului contaminat, echipamentelor, apei de irigare,  vântului, lucrătorilor, insectelor, animale, ghivecelor, tavitelor alveolate, bulbilor infectati, etc.

In conditii de depozitare cu temperaturi ridicate, umezeala si aerisirea deficitara, boala evolueaza rapid si afecteaza grav bulbii.

 

Semnele atacului (simptome-identificare) si Afectarea plantelor de Fuzarioza Bulbilor de Lalele

Semne atacului sunt concentrate in zona placii/discului bazal al bulbului, aceasta zona prezinta o culoare  alb-mata, iar tesuturile putrezite sunt tari. Sub tunica bulbilor apare un mucegai caracteristic de culoare alba sau roz-pal.

Afectarea bulbilor porneste de la baza acestora (din zona placii/discului bazal al bulbului).

Odata cu pornirea bulbilor  infectați in vegetație frunzele noi apărute sunt partial ingalbenite/roșietice, in special in zona varfului.

Boala conduce (sub actiunea ciupercii si a cantitatilor mari de etilena) la afectarea mugurelui florifer din bulb, creșteri debile/plante pipernicite, ofilirea si uscarea plantelor.

Baza bulbului si rădăcinile putrezesc.

Bulbii afectati se simt mai usori, comparativ cu cei sanatosi.

Bulbii putreziti prezinta un miros caracteristic de acru (din cauza ciupercii care descompune tesuturile), iar radacinile pot fi putrezite sau absente.

In general, pe partea exterioara a bulbilor pot sa apara gomoze (scurgere de clei), acestea indica faptul ca bulbii au fost expuși la etilena.

Atunci cand bulbii infectati sunt fortati in sera pentru inflorire, dupa doar cateva saptamani, cresterea incetineste (este debila) si apare ingalbenirea/inrosirea frunzelor, iar plantele se vor usca inainte sa infloreasca.

Daca mai mult de 10% din bulbii unui lot au fost infectati se poate proceda la distrugerea intregului lot, intrucat acesta a fost afectat de etilena produsa de bulbii infectati.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Fuzarioza la Lalele

  • Utilizarea la infiintarea culturii de bulbi certificati ca fiind liberi de boli si daunatori;
  • Evitam rânirea bulbilor;
  • Dezinfectarea echipamentelor utilizate la infiintarea si intretinerea culturii;
  • Eliminam înainte de plantare bulbii ușori, care miros a acru, care s-au micsorat sau care prezinta simptome de putrezire;
  • Rotatia culturii (la 3-4 ani) – poate diminua virulenta atacului. Salata verde se poate cultiva in rotație. Utile pentru a fi utilizate in rotatie sunt si papadia, spanacul;
  • Dezinfectia chimica a solului;
  • Solarizarea solului;
  • Utilizarea fertilizanților cu Azot (N) cum ar fi Azotatul de Calciu, acesta nu scade valorile pH-ului;
  • Utilizam la fertilizare ingrasaminte cu azot pe baza de azotat/nitrat (NO3)  in schimbul celor amoniacale (Amoniac NH3 si amoniu NH4+);
  • Cresterea pH-ului solului la valori de 6-7 etc;

 

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Tratarea bulbilor după recoltare cu fungicide omologate pentru Fuzarioza bulbilor de lalele (Fusarium oxysporum f. sp. tulipae), urmate de uscarea completa si rapida inainte de depozitare.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Fuzarioza bulbilor de lalele (Fusarium oxysporum f. sp. tulipae)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fuzarioza bulbilor de lalele: identificare, prevenire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii