iun. 03 2017
Gargarita frunzelor de mazare (Sitona lineatus): combatere
Ordinul: Coleoptera (coleoptere, gandaci)
Familia: Curculionidae
Denumire populara: Gargarita frunzelor de mazare, Gargarita mazarii, Gargarita leguminoaselor, Gargarita fasolei
Denumire stiintifica: Sitona lineatus
Denumire populara un engleza: pea leaf weevil, pea and bean weevil, pea weevil, striped bean weevil
Gargarita frunzelor de mazare (Sitona lineatus) este un daunator deosebit de periculos in culturile de mazare, fasole, etc. intrucat adultii ataca frunzele plantutelor abia rasarite si provoaca pagube insemnate.
Daunatorul este raspandit in: Europa, Asia Mica, Africa, America de Nord, Australia.
Plante atacate/gazda: specii de leguminoase mazarea, fasolea, bobul, lucerna, trifoiul.
Biologia si descrierea/identificarea daunatorului:
Adultii – sunt gargarite mari de 0,4-0,5 cm lungime, de culoare gri-deschis pana la maron, acoperiti cu perisori bruni sau gri, de-a lungul corpului pe partea superioara se evidentiaza dungi deschise la culoare, iar capul se termina cu un rostru scurt (cioc gros, Vezi fig.), prezinta antene tipice gargaritelor. O femela depune in sol in imediata apropiere a plantelor sau chiar pe plantute (pe tulpini si frunze) cca. 1200 oua.
Larvele – ajung la 0,2-0,5 cm lungime si sunt curbate, de culoare alba cu capul maron-deschis. Perioada larvara (5 stadii) dureaza cca. 1 luna.
Pupele sunt de 0.5 cm lungime de culoare crem. Se impupeaza in sol intr-un cuib oval de pamant (Jackson 1920). Perioada de pupa dureaza cca 2-3 saptamani (Jackson 1920).
Ouale – de forma sferica sunt la inceput de culoare albicioasa dupa care vireaza in negru.
Ciclul biologic:
Gargarita frunzelor de mazare (Sitona lineatus) are 1 generatie/an (monovoltina).
Primavara, in aprilie, cand temperaturile la sol trec de 14-15º, gargaritele isi parasesc locul de iernare si urca la suprafata solului. Adultii de Gargarita a frunzelor de mazare (Sitona lineatus) se hranesc cu foliola frunzelor tinere (Vezi fig.), conzumand zona din margine, se imperecheaza si incep depunerea ouălor (sfarsit de aprilie-mai).
Femelele de gargarita depun oua pe o perioada de cca. 50 zile (in lunile mai-iunie). Ouale sunt depuse solitar in stratul superficial de sol dar si pe frunze, tulpini, fructificatii.
Dupa incubatie (cca 2-3 saptamani), apar larvele care patrund in interiorul nodozitatilor fixatoare de azot si se hranesc cu radacinile culturii daunate (in care sapa galerii). Odată larvele ajunse la maturitate (in cca. 1 luna), se impupeaza intr-un cuib oval de pamant in stratul superficial de sol. Noua generatie de adultii apare dupa 3 saptamani si se hraneste pe specii de leguminoase, iar la venirea iernii se retrage in sol sau litiera pentru iernare.
Daunatorul ierneaza in stadiu de adult in sol (in primii centimetri).
Atacul, semnele atacului/simptome si Afectarea plantelor:
Este o specie daunatoare care ataca plante de leguminoase: mazarea, fasolea, bobul, lucerna, trifoiul, etc;
Atacul adultilor asupra culturilor are loc in intervalul aprilie-iunie si se manifesta prin afectarea grava de catre adulti a aparatului foliar (frunzelor). Acestia se hranesc pe marginea frunzelor realizand numeroase forme semicirculare de jur imprejurul foliolei (Vezi fig.);
Atacul larvelor are loc la inceput asupra nodozitatilor fixatoare de Azot al caror continut il consuma. Atacul continua la interiorul radacinilor in care sapa galerii.
Daunatorul poate provoca pagube directe si indirecte (transmiterea de boli-viroze) care pot conduce la afectarea grava a culturii;
Intrucat larvele consuma interiorul nodozitatilor fixatoare de azot este astfel diminuata cantitatea de Azot disponibila pentru plante. Plantele afectate inregistreaza cresteri slabe si recolte diminuate cantitativ si calitativ.
Plantele atacate de adultii (ataca aparatul foliar) vor avea recolte intarziate si diminuate;
Gargarita frunzelor de mazare (Sitona lineatus) este vector pentru numeroase viroze la culturile atacate.
Combatere:
Aplicarea de tratamente cu insecticide specifice atat la seminte cat si foliare;
INSECTICIDE/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea Gargaritei frunzelor de mazare (Sitona lineatus):
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Insecticide pentru tratamentul semintelor:
Produse insecticide specifice pentru tratament samanta pe baza de nonicotinoizi.
Insecticide pentru tratamente foliare:
- Insecticide pe baza de pyrethrum – natural;
- Insecticide pe baza de piretroizi de sinteza: Decis Expert 100 EC (deltametrin 100 g/l), etc.
Atentie !!! pentru ca insecticidul sa adere bine pe frunzele de mazare, putem folosii in amestec cu solutia de stropit unul din produsele: Aracet (15-20 ml/10 l), albus de ou (1 ou la 10 l apa).
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Gargarita frunzelor de mazare (Sitona lineatus): combatere